Тернопільщина стає на шлях «воєнізації»

Такий висновок можна зробити із сьогоднішнього засідання колегії Тернопільської облдержадміністрації, де серед інших розглядалась проблема забезпечення військовослужбовців та учасників АТО житлом, земельними ділянками, роботою.

А першим кроком для вирішення питань соціального захисту захисників Вітчизни стало створення у місті Центру допомоги учасникам АТО. Його керівником і координатором з питань взаємодії з центральними і місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування призначено волонтера Лілію Мусіхіну, радника на громадських засадах голови ОДА. Крім неї, до числа координаторів увійшло ще троє волонтерів.

У структурі центру передбачено також участь координаторів з питань соціальної допомоги та роботи з волонтерами, юридичної допомоги і соціальної адаптації.

Коментуючи своє нове призначення, Лілія Мусіхіна, всупереч сподіванням багатьох присутніх у залі почути стандартні фрази про «виправдання високого довір’я», озвучила блок проблем, з якими нині стикаються тернопільські волонтери.

«Маємо, на жаль, низку банальних перешкод, - сказала вона. - Наприклад, на сьогодні так і не налагоджена пряма лінія надання психологічної допомоги, є проблема із проведенням анкетування, бо кажуть, що дані, які ми хочемо зібрати, є закритими. Але як ми можемо дізнатися, що в родині бійця є дитина-інвалід чи дружина-інвалід, і він сам не може дати собі ради? Чи дах у хаті протікає… Тобто є ряд таких моментів, вивчення яких від нас вимагають, але ми про це не завжди можемо дізнатися. Тому сподіваємося, що робота такого центру допоможе у цьому. Місце дислокації міняти не будемо. Це – Грушевського, 1, де штаб Самооборони, тепер він називатиметься по іншому - Центром допомоги учасникам антитерористичної операції. Команда волонтерів та сама. Єдине, думаю, що після сьогоднішнього засідання будуть тісніше співпрацювати з нами представники влади. Бо до сьогоднішнього дня між владою, тими високими кабінетами, і людьми є величезна прірва, на жаль. Розумію зайнятість можновладців, але хоча б раз на тиждень прийти і поцікавитися, чим живуть солдати, волонтери, думаю, реально. Бо голова часто просто розколюється від того, що телефонують, бо не мають у що взутися, і думаєш, де дістати ті берці. Або дзвонять наші хлопчики тернопільські, що команда розвідників залишилася без автомобіля, а без транспорту вони - смертники… Всі ці проблеми падають на мої плечі, на плечі моїх побратимів, тож прийдіть і поцікавтесь, допоможіть». 

Лілія Мусіхіна підкреслила, що до створення Центру була страшенна недовіра. «Перша реакція – чи немає тут якоїсь підстави, - каже пані Лілія. - Тиждень-другий думали про це. І коли телефонували із Міністерства оборони й запитували, чому ми не поспішаємо із створенням центру, ми прямо казали, що думаємо, а тоді приймемо рішення. Вибори закінчилися. Сподіваємось, що вся брехня, пустопорожні обіцянки, бруд невдовзі відійдуть, а залишаться конкретні результати роботи. А ті псевдоволонтери, що раптом почали з’являтися на білбородах, ми їх усіх знаємо. І тепер будемо їх залучати до роботи, нехай виконують те, що обіцяли. Нам важко. Ми втомилися. Два роки без ротації, без відпусток, без вихідних. Це все складно, коли увечері приходиш додому, а дитина голодна, бо тато на сході, а мама цілий день у штабі. І коли влада підставить своє плече, нам буде легше».

Під час засідання колегії ОДА оприлюднили таку цифру:

статус “Учасник бойових дій” в області отримали 816 військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО. До Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, в Тернопільській області внесено інформацію про 1605 осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО. Окрім того, 103 особам, у тому числі 12 неповнолітнім дітям, встановлено право на пільги як члену сім’ї загиблого ветерана війни.

Звертаючись до присутніх, голова Тернопільської ОДА Степан Барна сказав, що нині першочергове завдання для органів влади – забезпечити демобілізованих учасників АТО земельними ділянками.

«І мені приємно констатувати, що Тернопільська область

має перше місце в Україні за кількістю виділених ділянок для згаданої категорії наших краян, - зауважив голова ОДА. - Найбільша ж проблема з цим питанням у Тернопільському районі. Друга проблема – працевлаштування учасників АТО. Ми дотримуємося принципу, що, наприклад, військовий ліцей має очолити учасник АТО, це стосується і силових структур. Або ось, лісова галузь. Є там лісова інспекція. У ній, вважаю, мають працювати теж учасники АТО, люди принципові, безкомпромісні, із загостреним відчуттям справедливості. У лісі теж потрібно наводити порядок, і такі хлопці, як ніхто інший, це зможуть зробити. Тобто, усі контролюючі, інспекційні служби мають максимально залучати учасників АТО. Ще одне. У нас дислокується 44-та артилерійська бригада. Минув рік, як її відновлено. Зараз відбувається демобілізація військовослужбовців. І ось, у нас в області з’явитьcя 1300 вакантних посад для військовослужбовців за контрактом. На рівні Міністерства оборони планується для такої категорії підняття зарплати від 7 до 15 тисяч гривень в місяць. Це серйозний мотиваційний крок для того, щоб хлопці йшли служити. Більше того, я вчора розмовляв із Міністром оборони України про відновлення військової інфраструктури в області. Передусім це стосується Кременця, Чорткова, Теребовлі, Бережан, де є всі передумови для цього. Передбачається також розширення підрозділу Національної гвардії у Тернополі на 100 відсотків».

Схоже на те, що Тернопільщина всерйоз береться за відбудову військової інфраструктури, водночас не забуваючи про тих, для кого, власне, вона облаштовується, – військовослужбовців, учасників АТО. Залишилось тільки одна «дрібничка» - скажімо, десь так за три-чотири місяці запитати владу, що із задекларованого вже виконано.                                                         

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео