Тернопільськими футболістами в Амстердамі захоплювалися і взували

«Це були незабутні дні в Амстердамі. Ми перемагали, нами захоплювались. А ми з болем пригадували, як вдома напризволяще нас покинули політики і бізнесмени», – поділився зі «Свободою» Ярослав Несторович, координатор національної збірної України з вуличного футболу.

Та розповімо про все від початку. Отже, з 12 по 19 вересня в Амстердамі (Голландія) відбувся Чемпіонат світу з вуличного футболу. Серед запрошених була і збірна України.

«У нашій команді грали хлопці з Тернопільщини та дві дівчини з Волині і Хмельниччини. Я особисто звертався до влади різних міст, щоб надали своїх гравців, та їх це не цікавило», – розпочав розповідь пан Ярослав.

До останнього збірна України не знала, чи поїде на цей чемпіонат. А причина банальна – фінансування. Спершу і бізнесмени, і відомі політики обіцяли надати спонсорську допомогу, а коли дійшло до справи, відвернулися.

«В останній день, за п’ять годин до від’їзду, у нас з’явився меценат – служба охорони «Авангард». Вони допомогли нам придбати необхідну екіпіровку. Ми за це їм дуже вдячні!» – продовжив чоловік.

Отож національна збірна України вирушила до Амстердаму. Тернополяни сподобались публіці уже з перших матчів. Вони майстерно обігравали команду за командою. Перемогли у першому груповому турнірі, здобули блискучу перемогу у другому. Лише у півфіналі поступилися команді з Мексики.

До слова, саме команда збірної України найбільше сподобалась меру Амстердаму і королю Голландії. Після матчів вони особисто підходили, віталися з гравцями. За словами Ярослава Несторовича, для наших земляків – це був неабиякий успіх. А ще хлопців і дівчат вразила гостинність організаторів. Їх поселили у престижному королівському яхт-клубі, запросили на концерт відомих світових зірок.

«Усе було на високому рівні. Якби не… На третій день чемпіонату в Амстердамі розпочалися сильні дощі. На жаль, взуття наших гравців не було пристосоване для таких погодних умов. Тож вони, бідолашні, падали на полі, мов на ковзанці. Доводилось навіть одягати поверх кросівок шкарпетки, щоб не було так слизько. Тренери інших команд не могли на це дивитися, тому звернулися до організаторів чемпіонату з проханням допомогти. І вже за короткий час наші гравці отримали високоякісне спортивне взуття».

Ярослав Несторович також розповів, як розвивають цей вид спорту на місцевому рівні. До цього проекту долучили священиків різних парафій. Вони створюють при церквах дитячі команди, організовують різні турніри. Це дуже корисно у наш час, адже сьогодні, як ніколи, важливо боротися з пиятикою, привчати дітей, молодь до здорового способу життя.

«Хотіли б звернутися до бізнесменів, політиків, щоб вони долучилися до цієї акції і довели не словом, а ділом, що доля наших молодих людей їм не байдужа», – сказав на завершення Ярослав Несторович.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео