День «Х» для тернопільської міліції настане 7 листопада

Понад сотню охочих служити у патрульній поліції щодня реєструють у Тернополі. А тим часом всі чекають 7 листопада, коли має розпочатися справжня міліцейська «революція».  

Вирішального дня тернопільським правоохоронцям, як і їхнім колегам в усій Україні, чекати залишилося недовго. Звісно, «кримінальний» колапс тоді не настане. А що ж буде?

«Терен» запитав у начальника Тернопільського обласного управління міліції Олександра Богомола, чого він очікує від реформування органів внутрішніх справ.

Усе буде по-новому, з чистого аркуша

- Реформування органів внутрішніх справ – серйозний і неминучий процес, - каже Олександр Богомол. - Усі міліціонери, починаючи від мене і закінчуючи тими, хто лише день-два тому приступив до роботи, із 7 листопада будуть звільнені з органів. Після призначення головного поліцейського країни призначать керівників в областях. І саме він укладатиме і підписуватиме контракти з іншими співробітниками.

- Хто має шанс потрапити у нову Національну поліцію?

- Більшість діючих працівників міліції. Адже цінні кадри, які держава навчала роками у вишах, стажувала, втрачати не варто. Ці люди мають працювати у новій поліції. Йдеться насамперед про експертів і слідчих.

В окремих напрямках ми будемо проводити конкурси і набирати нових людей. Усе робитимемо поступово, аби не допустити кримінального колапсу. Моє основне завдання, як я його бачу, - втримати спеціалістів і позбутися випадкових людей. Аби оцінка кожного була максимально об’єктивною, є потреба у допомозі громади, активістів і журналістів. Я закликаю усіх інформувати про негідні вчинки, до яких вдаються правоохоронці.  

- Чому зміни у державі насамперед треба розпочинати саме з реформи міліції, прокуратури, судів?

- Моя особиста думка, напевно, збігається з думками керівництва країни. Очевидно реформувати треба насамперед ті структури, які контролюють дотримання законів у державі. Тож до реформування ми взялися ще кілька місяців тому. Ми уже провели ряд заходів із підготовки процесу. Зокрема, скоротили окремі підрозділи - УБОЗ, лінійний відділ, ветеринарну міліцію. Оптимізували і діяльність інших підрозділів. Наступний крок, звичайно ж, - нова патрульна поліція, для якої саме зараз відбирають необхідні кадри.

«Уже 7 листопада міліція перестане існувати»

- А що ж станеться 7 листопада? Поясніть…

- Рапорти писати цього дня ніхто не буде. Закон «Про національну поліцію», який Президент Петро Порошенко підписав 7 серпня, передбачає, що з моменту набрання ним чинності, у працівників міліції є три місяці, аби визначитися. Усі були попереджені про скорочення. Тож  7 листопада міліція дійсно перестане існувати. Але… Ще до цієї дати проведемо перевірку і тестування працівників. І ті, хто належно виконував свої обов’язки, не притягувався до відповідальності, якщо вони відповідають іншим вимогам і критеріям, продовжать працювати у Національній поліції.

Звісно, таке реформування реалізувати швидко не вдасться. Витратити доведеться не менше півроку. Ми очікуємо на скорочення 10-15% співробітників від того особового складу, який маємо. Це розраховуватимуть за спеціальними формулами у Міністерстві. Цифра залежатиме від кількості населення, криміногенної ситуації у регіоні та інших факторів. Схоже, на Тернопіллі залишиться 2300-2400 атестованих поліцейських. До речі, тестування проходитимуть і ті співробітники, які нині перебувають на сході України. Вочевидь, це буде відбуватися дистанційно, адже Батьківщину комусь треба захищати. Втім, ми розрахували так, що саме зараз у зону АТО поїхали найдостойніші, до яких, по суті, жодних претензій немає.

Фінансування здійснюватимуть централізовано

- Реформи неможливі без фінансового забезпечення. На які ресурси ви розраховуєте?

- Щодо патрульної служби, то є окремі недержавні фонди, які допомагають забезпечувати діяльність цих підрозділів. Наразі у Тернополі є лише 30% ресурсу, необхідного для забезпечення 200 нових поліцейських. Нагадую, цей підрозділ обслуговуватиме лише Тернопіль і район. Тих залишків, які ми маємо зараз, завдяки некомплекту, десь до кінця року вистачить. Але на наступний рік бюджет треба буде суттєво збільшувати.

Фінансування матеріального забезпечення поліції здійснюватимуть централізовано, з Києва. Звісно, ми також розраховуємо на допомогу місцевої влади. Однак у порівнянні з нашими потребами така підтримка, принаймні досі, була мізерною. До слова, досі притримуємо 500 тисяч гривень, виділених нам обласною радою. Адже ці гроші будуть вкрай необхідні при формуванні патрульної поліції.

До речі, якби не було Ночі Гніву у Тернополі, нам було б набагато легше. Ті автомобілі, які знищили протестувальники біля управління обласної ДАІ, а також міського управління міліції, зараз нам дуже полегшили б ситуацію. Але цього не повернеш…

- Чого ви особисто очікуєте від реформи МВС?

- Насамперед адекватного ставлення держави до працівників правоохоронних органів. Якщо поліцейському дати належну заробітну плату, хоча б мінімальну для нормального існування, дати матеріальні можливості для виконання своїх функціональних обов’язків, повірте: той поліцейський усе буде робити так, як від нього вимагає закон. Тоді йому дійсно не буде соромно дивитися людям в очі.

Уже рік я працюю над тим, щоб побороти внутрішню корупцію. Переконаний, що нині можуть трапитися лише поодинокі випадки хабарництва, але масової внутрішньої корупції точно немає. Ми з цим боремося… Надіюся, що в поліцію зайдуть чисті люди, фахівці, які дійсно хотітимуть працювати, захищатимуть краян. Лише тоді буде результат. Ми маємо зараз унікальний шанс на те, аби поміняти ставлення населення до правоохоронних органів загалом, а також ставлення самих правоохоронців до громадян. Ми всі разом не маємо права такий шанс втратити.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Довідка. До скорочення у міліції краю працювало понад 2700 правоохоронців. Зараз у міліції Тернопільщини - 2500 атестованих працівників. У рядах Національної поліції має залишитися близько 2300 правоохоронців.

Вибір читачів за тиждень

Відео