«Листопадовий зрив» показали в обласному держархіві

Виставку "Листопадовий зрив", приурочену 97-й річниці з дня утворення Західно-Української Народної Республіки, відкрив сьогодні в Тернопільському обласному державному архіві його директор, кандидат історичних наук Федір Полянський.

Участь у відкритті взяв очільник Тернопільської ОДА Степан Барна. Він наголосив на важливості історичної події.

"Вся українська земля тоді повстала, починаючи від західних земель і аж до Кубані, - сказав пан Барна. - Ці землі були покликані відновити територіальну цілісність і приєднатися до України. Події відбувалися у важких умовах, адже Львів тоді не був таким монолітним, з точки зору етнічної приналежності. Але ідея відновлення України змусила всіх об'єднатися. Події, які відбувалися у Львові, і поява Західно-Української Народної Республіки були сигналом. Третього листопада була проголошена так звана Лемківська республіка. Головна її ідея - приєднатися до ЗУНР. Події минулих літ сьогодні так само актуальні".

З доповідями виступили кандидат історичних наук, доцент ТНПУ ім. В. Гнатюка Петро Гуцал, доктор історичних наук, професор ТНЕУ Ігор Дацків, студентка ТНЕУ Анастасія Гандзій. Виступаючі звернули увагу на історію становлення ЗУНР, охарактеризували її зовнішню і внутрішню політику.

 Історія ЗУНР коротка - 8 місяців. Новостворена Республіка не мала міжнародної підтримки. Однак українці довели, що можна й власними силами будувати державу, воювати проти сильнішого у рази ворога.

Своїми роздумами поділився професор Ігор Дацків: "Сьогодні 97 років ЗУНР. Якщо проектувати цей час назад, то 31 жовтня у Тернополі ніхто ні про що не здогадувався, лише група старшин, зібравшись у Народному Домі, таємно обговорювала план майбутнього повстання, маючи при собі... один револьвер. Вирішувалась доля України. Це була типово європейська держава. Політики були виховані на засадах австрійської демократії, на засадах права. Правова культура цієї держави була дуже високою. Була створена влада, і її гарант - армія, українсько-галицька армія. Однак агресивна політика Польщі, яка користувалась підтримкою західних країн Антанти, призвела до падіння Республіки всередині липня 1919 року". 

 Начальник відділу використання інформації Стефанія Коваль ознайомила всіх із експозицією.  У першому розділі виставки представлені друковані видання того періоду. Зокрема, газета «Український голос», де в грудні 1918 року було опубліковано звернення до українського народу. Також "Українські вісті» від 14 квітня 1919 року, де було опубліковано земельний закон ЗУНР. У наступному розділі представлені документи і матеріали про діячів ЗУНР. 

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео