Кому і коли таксисти зобов’язані видавати чек

Обліковувати всю виручку до останньої копійки – таку мету, за словами таксиста пана Миколи, ставлять перед собою податківці. Чоловік стурбований, що водіїв лякають непосильними штрафами за відсутність касового апарата у машині.

Кому і коли таксисти зобов’язані видавати чек і що чули про перевірку, наші журналісти поцікавились в окремих службах таксі, які забезпечують перевезення тернополян.
Про перевірку чують уперше

Уперше про це чую,- наголошує керівник фірми «Шанс» Володимир Дзендзель. – Раніше була така вимога до всіх підприємців, які перебувають на третій групі оподаткування (здійснюють будь-які види діяльності, крім тих, що заборонені платникам єдиного податку; а сума річного доходу не повинна перевищувати 20 млн грн – прим. авт.). Але потім цю постанову скасували. Жоден із наших водіїв не скаржився на перевірку.

На думку пана Володимира, касові апарати – це вже вчорашній день. Насправді чек вимагає один із тисячі пасажирів. Якщо хтось перебуває у відрядженні чи часто користується послугами таксі у робочих справах, він може звернутись до водія з проханням виписати чек. Охочі розрахуватись карткою можуть це зробити через „Приват 24”.

    Мобільна версія „Приват Банку” додала нову функцію замовлення та оплати таксі. Таким чином кожен клієнт може викликати таксі, вирахувати вартість проїзду та оплатити поїздку за допомогою однієї з карток. У розділі «Усі послуги» є перехід на «Таксі». Тож зробити це можна швидко і легко, не відходячи від комп’ютера. Наразі ця функція діє, наскільки мені відомо, у 15 містах України, у тому числі і в Тернополі, - каже чоловік.

Можуть виписати чек вручну

Заяв на проведення перевірки не отримували і в приватному підприємстві «Таксі Пілот», каже його директор Микола Корендій.

    Касові апарати повинні бути не в усіх машинах, це залежить від групи оподаткування, - додає він. – У нас є транспортні засоби, де касові апарати встановлені, є такі, де їх немає. У будь-якому разі, якщо пасажирові потрібен чек, ми нікому не відмовляємо. Він може здійснити оплату за перерахунком. Крім того, водії можуть виписати квитанцію, на ній є печатка нашої фірми. А у деяких таксометрах (прилади для визначення вартості проїзду – прим. авт.) є функція друкування чеків.

Раніше майже у кожній машині були таксометри з функцією друкування чека, говорить і керівник служби таксі «Джокер» Євген Тешнер. Але згодом їх поміняли на звичайні, адже постанову про перевірку машин на наявність касових апаратів скасували. Та попри це всі клієнти, які бажають отримати чек чи розрахуватися за безготівковим рахунком або оплатити послугу онлайн, можуть це безперешкодно зробити. Диспетчери служби, за словами керівника, підкажуть, як це правильно зробити.

    - У нас є серйозніша проблема, ніж касові апарати – це таксисти-нелегали, - каже він. – Вони виїжджають на маршрут коли завгодно, перехоплюють наші замовлення, працюють хаотично і, зрештою, не платять податків. Ось із цим і варто боротись!

Хто повинен мати апарат із друкуванням чеків?

Те, що ніхто наразі не проводить перевірки служб таксі, підтвердили і у відділі комунікацій Головного управління ДФС у Тернопільській області. Спеціалісти вважають, що паніку посіяли самі ж водії. Тим часом ми отримали роз’яснення щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, які здійснюють перевезення пасажирів.

Так, згідно із п.1 ст.3 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій із роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій. Однак на законодавчому рівні визначили певні нюанси.

Приміром, Ст. 296.10 Податкового кодексу України визначено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовують платники єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи-підприємці), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує мільйона гривень. У разі, якщо їхній дохід становить понад мільйон гривень, вони зобов’язані встановлювати реєстратори розрахункових операцій. Так пояснюють у фіскальній службі.

Що стосується електричних таксометрів (реєстратор розрахункових операцій, який додатково забезпечує попереднє програмування тарифів за проїзд та облік вартості наданих послуг із перевезень пасажирів – прим. авт.), то, за інформацією відділу комунікацій ГУ ДФС в області, підприємець може використовувати будь-яку модель портативного РРО.

«Суб’єкти господарювання, які перебувають на загальній системі оподаткування, у машинах-таксі при розрахунках з пасажирами готівкою повинні застосовувати належним чином зареєстровані реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій», - йдеться у відповіді на журналістський запит. - Водночас фізичні особи-підприємці, які здійснюють перевезення пасажирів та є платниками єдиного податку другої і третьої груп, застосовують РРО при настанні вищезгаданих умов.

У будь-якому випадку, якщо пасажирові потрібен чек, він може вимагати його у перевізника.

Джерело: te.20minut.ua 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео