Тернопільська легкоатлетка розповіла про свій секрет успіху

Спорт все частіше стає популярним серед місцевої молоді. Тернопільський педагогічний університет виховує чергову зірку спорту Наталю Олійник.

Спортсменами не народжуються, ними – стають, долаючи страх та лінь. Спорт допомагає людині бути у хорошій фізичній формі, а крім того - виховує характер та силу волі. Такої думки притримується молода тернопільська спортсменка Наталя Олійник, студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка, яка більшу частину свого часу  присвячує легкій атлетиці.

- Яке місце займає легка атлетика в твоєму житті?

- Легка атлетика – це і є моє життя. Раніше я навіть подумати не могла, що вона буде для мене на першому місці і мені вдасться досягнути того, що я маю на сьогоднішній день.

- Як нам відомо, ти часто береш участь у різноманітних змаганнях. Чи викладаєшся максимально у кожному забігу?

- Так, справді. Я була учасницею не тільки Чемпіонатів області по легкій атлетиці, а й мала нагоду побувати на Чемпіонатах України. А минулого року мені випала честь виступити на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики по кросу, який відбувся в Болгарії. Цього року часто виступаю в Польщі на стартах, де переважно займаю призові місця, оскільки мені дуже цікаво позмагатися з представниками інших країн, і подивитись, на що я здатна.

- Як тобі вдається поєднувати спорт із навчанням?

- У деяких випадках поблажливими є викладачі, оскільки знають, куди йде вся енергія студента-спортсмена, і виявляють розуміння та помірну вимогливість. В інших –  відчуваю свою відповідальність за здобуття освіти і свідомо ставлюсь до навчання. Я вважаю, що можна встигнути все, аби тільки було бажання.

- Якими досягненнями можеш "похвалитися" і який твій особистий рекорд?

- Тренуюсь довгий час - протягом 6 років. Станом на сьогоднішній день я кандидат у майстри спорту (КМС). А згодом планую досягнути категорії майстер спорту(МС). Особистий рекорд на 10км -34.39, на 21км-1год.23хв, на 15км – 58хв.

-З такими чудовими досягненнями у тебе, напевно, є люди, крім тренера, які підтримують?

-Дуже велике значення у будь-якому тренувальному процесі відіграє тренер, тому що він  замінює батьків і є хорошим психологом. Насправді бігати дуже важко, коли ти цим займаєшся професійно. Адже постійно щось трапляється: то травма,то іноді буває так, що ти інтенсивно тренуєшся і не бачиш результату. У такі моменти опускаються руки. Якраз тоді і проявляється професіоналізм тренера, який допомагає вийти з депресивного стану. Крім тренера, мене дуже підтримують батьки, друзі, які радіють разом зі мною за мої досягнення.

- Де проходять твої тренування?

- Тренуємося переважно на центральному стадіоні і навколо озера.

- А чи дотримуєшся ти якоїсь дієти?

-Звичайно. У мене є своя специфіка харчування. Я багато бігаю та їм стільки, скільки того потребує організм, але з розумом, бо зайві кілограми дуже заважають.

 - Яку оцінку можеш дати сучасному стану українського спорту?

- Правду кажучи, на сьогоднішній день, такий вид спорту, як легка атлетика – не популярний, оскільки переважно всі люблять футбол, а реально фанатами легкої атлетики є самі ж легкоатлети. Сумно, проте оцінка невисока.

- Що порадиш спортсменам, щоб вони могли досягнути гарних результатів?

- Перш за все, має бути бажання. Якщо чогось дійсно хотіти, то можна звернути гори. Важко, але, якщо вкладати в це душу і жити цим, то все реально. Мій рецепт успіху – бажання + робота над собою + цілеспрямованість.

Джерело: beztaby.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео