У Тернопільській облраді - торги за спікера

На посаду голови обласної ради претендують 3 партії – “Солідарність”, “Свобода” та “Батьківщина”. У новій облраді порошенківці будуть мати 18 мандатів, “Свобода” – 13, “Батьківщина” – 10. Для обрання обласного спікера необхідно 33 голоси.

На перший погляд, ініціативою володіють порошенківці, у яких найбільше “штиків” і шанси зібрати у свій “пул” малі фракції. Однак складений з так званої господарської еліти список БПП дуже неоднорідний. Вплив Барни обмежується кріслом, яке він займає. Натомість всередині майбутньої фракції є, як мінімум, три групи впливу, кожна з яких має свою гру.

ЗЗ вже розповідав, що амбіції очолити облраду є у ректора Кам’янець-Подільського аграрного університету Володимира Іванишина, який має тісні стосунки з місцевим аграрним лобі. У кулуарах кажуть, що він встиг заручитися підтримкою в столиці і розпочав зондування своєї кандидатури з іншими партіями. З інтересом поглядають у його бік і місцеві тимошенківці, і радикали, і навіть частина тягнибоківців.

Очевидно, що Барна не захваті від такого сценарію. Йому понад усе треба зберегти контроль над партійною фракцією. Свого відданого кандидата на посаду обласного спікера у Барни немає. “Друзі” та куми не пройшли в депутати. Не виключено, що через це Барні не залишається іншого вибору, як іти на вибори самому. Але навіть у випадку власного походу перемога не гарантована.

Точно не буде голосувати за Барну фракція “Свободи”. У тягнибоківців свій кандидат – екс-голова ОДА Олег Сиротюк. “Свободівці” розраховують на домовленості про співпрацю з “Батьківщиною” та радикалами, які досягнуті на столичному рівні, а також те, що їм вдасться схилити до співпраці проти Барни дрібніші фракції.

За цих обставин “золота акція” з’являється у Деревляного. Колишній нардеп може зіграти на протиріччях “Солідарності” та “Свободи” і об’єднати навколо себе усіх інших. Грунтом для цього може стати формування антинадалівської коаліції в Тернопільській міській раді. Якщо Барна підіпре своїми “штиками” більшість Надала, тоді твердими союзниками Деревляного стане дрібота з “Самопомочі”, “Громадянської позиції” та “Народного контролю”. А якщо цей союз підсилити амбіціями Іванишина, то можна отримати неймовірну комбінацію в області.

Словом, спікеріада тільки починається.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео