На вакцину проти сказу область чекає від липня

Вісім осіб в Тернополі чекають у черзі на щеплення проти сказу. В області вже роками немає антирабічного  імуноглобуліну, цьогоріч у липні зупинили також постачання антирабічної вакцини (антитіла проти сказу від вакцини виробляються пізніше, ніж від імуноглобуліну, - авт.).  Про це повідомили у епідеміологічному відділі міської санстанції.

«Раніше постачали вакцину російського та індійського виробництва, - зазначає заввідділенням організації епідеміологічних досліджень міського відділу ДУ „Тернопільський обласний лабораторний  центр Держсанепідслужби  України” Богдана Козяр. – На даний час  логічно замінити російського виробника,  затримки із постачанням вакцини є неприпустимими».

Потерпілих від укусів стає більше

У 2015 році кількість потерпілих від укусів тварин в області зросла. За словами Богдани Козяр, протягом десяти місяців у медичні заклади після укусів тваринами звернулась 601 особа, із них 220 осіб - а це третина – постраждали від укусів бездомних тварин.

«У порівнянні з минулим роком після укусів бездомних тварин людей звернулось на 19,5 % більше, - продовжує лікар-епідеміолог. – В одної особи виявили сказ, випадок трапився у Козівському районі».

Щодо вакцини для самих тварин – проблем із забезпеченням немає, повідомляють у ветеринарній службі. Використовують метод вакцинації, хоча найефективнішим є застосування приманок – оральної вакцинації для тварин. Таким шляхом пішли країни Західної Європи, що дозволило їм скоротити випадки сказу до мінімуму.

Виловлених собак меншає

Представники організації самостійно проводять огляд у  ветеринара для тварин та забезпечують їм лікування. Майбутній власник забирає собаку після проведення усіх необхідних щеплень. У групах в соц-мережах можна знайти фото тварин, для яких шукають «добрі руки». Доставляють собак волонтери за свої кошти.

Кількість виловлених для стерилізації тварин в місті зменшилась у порівнянні з минулим роком. Усього за 10 місяців виловили 308 тварин. Серед них зареєстрували 34 випадки сказу, додає Богдана Козяр

Жителі міста часто зустрічають бездомних собак у людних місцях.

«Вчора грались на майданчику з дитиною на бульварі Данила Галицького, - розповідає тернополянка Олена Задорожна. – Собак бігало кілька, і це вже стало звичним явищем. Щоправда вони були з кліпсами».

Клеймовані собаки здебільшого щеплені від сказу. Та у будь-якому випадку після укусу тварин потрібно звернутись за медичною допомогою, а також спробувати відшукати цю тварину, закликають медики. Коли в область завезуть вакцину проти сказу – поки невідомо.

Проблеми вирішують руками волонтерів

Бездомними собаками у Тернополі займається товариство «Зооцентр», представники якого повинні регулювати чисельність тварин у місті. Та основну частину цієї роботи виконують волонтери громадської організації «Ноїв ковчег».

«Ми забираємо бездомних собак, відвозимо у центр стерилізації у Дичкові. Там тварини можуть перебувати лише два тижні. За цей час ми намагаємось знайти хазяїна. Якщо цього зробити не вдається по можливості залишаємо на деякий час тварин вдома у волонтерів і робимо оголошення про чотириногих друзів без хазяїна усюди, де тільки це можливо. Кому потрібна собачка чи цуценя – телефонуйте за номерами 097-165-09-51, 097 22 74 351, 096 277 14 51 та 067 35 09 972. Ми кожен день на зв’язку. Наразі у нас небагато активних волонтерів, то ж закликаємо небайдужих жителів міста приєднатись до важливої справи», - розповідає волонтер ГО «Ноїв Ковчег» Віра.

 Катерина БОЙКО

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео