"СтопХам" у Тернополі

Тернопільські активісти організували у нашому місті проект "СтопХам". Перші два рейди тернополяни можуть побачити на відео у соцмережах. Активісти кажуть, що на цьому не зупиняться і робитимуть усе для того, аби навчити водіїв культури паркування.

 

Заснували проект "СтопХам" у Росії. Українські активісти вирішили, що пора і тернопільських водіїв навчити ПДР. Такий проект уже діє в декількох містах України. Наприклад, у Львові уже "виховують" водіїв, які паркуються де душа забажає порушуючи правила. 

Долучились до проекту і наші активісти. У тернопільській команді більше 10-ти учасників віком від 20 до 28 років. Дехто з них ще здобуває вищу освіту, а інші уже працюють.

- Про проект "СтопХам" ми вже знали, а ідея виникла після того, як ми почали звертати увагу на культуру паркування тернопільських водіїв, - розповідає один із організаторів проекту у Тернополі Деніз Гюмюстекін. - Ми аналізуємо, де у місті найбільш проблемні місця і проводимо там рейд. 

На авто, водій якого порушує правила дорожнього руху, не залежно від марки чи ціни автомобіля, активісти приклеюють наліпки з надписом: "Мені плювати на всіх паркуюсь де хочу". Власних ідей у активістів багато, але на їх реалізацію потрібен час.

- Не будемо заходити на перед, - каже співрозмовник. - За час дії проекту - це уже сім днів, ми провели два рейди і відзняли два відео. Плануємо щотижня проводити один-два рейди. Скільки проведемо рейдів та відзнімемо відео не знаємо. Але думаю, що їх буде багато, адже і проблем у місті вистачає. 

Якщо під час рейду у активістів виникнуть проблеми чи хтось з водіїв полізе у бійку, то на такий випадок у команді є юрист. 

- Ще перед стартом проекту ми з ним обговорили всі нюанси щодо нашої діяльності, - пояснює активіст. - Щодо бійок, то таких випадків ще не було. Але якщо таке станеться, то битись ми ні з ким не будемо. Ми діятимемо згідно закону. 

Щодо фінансування проекту, то організатори кажуть, що воно відсутнє. Активісти вкладають у нього власні кошти. 

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео