Тернопільщина придбала вакцини проти поліомієліту

Про це прес-службі департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА повідомила головний спеціаліст-педіатр Майя Голяк. За її словами, вже розпочато перші щеплення.

Майя Голяк каже, що область отримала 8 тисяч 500 доз орально поліомієлітної вакцини (ОПВ) та півтора тисячі інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ). Обидві містять три типи вірусу поліомієліту, тобто захищають від усіх існуючих “варіацій” цієї інфекції.

- Вакцина вже розвезена по районах, – продовжила Майя Володимирівна. - Зараз розпочато проводення щеплення. Отриманих вакцин вистачить для проведення першого туру щеплень, під час якого імунізуються діти віком від двох місяців до 5 років 11 місяців 29 днів років.

Згідно з наказом МОЗ України від 09.10.2015 № 671 “Про затвердження плану заходів Міністерства охорони здоров’я України щодо імунізації населення від поліомієліту на 2015 рік” з 20 жовтня 2015 року в Україні розпочався перший тур обов`язкової додаткової імунізації дітей проти поліомієліту.

Перший тур триватиме три тижні, з 20 жовтня по 10 листопада 2015 року. Обов`язковій вакцинації проти поліомієліту в першому турі підлягають всі діти віком від 2 місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, незалежно від того, вакциновані вони за графіком вакцинації в повному обсязі чи не вакциновані взагалі.

Другий тур розпочнеться через 30 днів, третій - через 60 днів. Всі діти під час турової імунізації одержать три дози вакцини проти поліомієліту.

Варто сказати, що вакцинація проти поліомієліту, як і будь-яка інша щеплення, якщо вона зроблена вчасно і за правилами, допоможе дитині протистояти важкому і небезпечному захворюванню. А, отже, зміцнить її організм і позбавить батьків від багатьох проблем і випробувань, які зазвичай доводиться переживати сім’ї важкохворого малюка.

Враховуючи, що поліомієліт – вірусна інфекція, і специфічної терапії, що впливає саме на ці віруси, немає, єдиним ефективним засобом попередження хвороби є щеплення.

Для вакцинації проти поліомієліту застосовують два препарати: оральну (від лат. Oris рот, що відноситься до рота) живу поліомієлітну вакцину (ОПВ), що містить ослаблені змінені живі віруси поліомієліту, розчин якої капають у рот та інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ), яка вводиться за допомогою ін’єкцій.

Прес-служба ДОЗ ТОДА

На фото – під час доповіді головного спеціаліста-педіатра ДОЗ ТОДА Майї Голяк на колегії ДОЗ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео