Основні виклики для тернопільських аграріїв

Україну в цілому і Тернопільщину зокрема у 2015 році очікує значне скорочення експорту аграрної продукції — на 15% у грошовому вираженні. Однак частка АПК в загальній структурі поставок за кордон виросте — з 31% до 39%.

Таку думку висловив експерт аграрних ринків Ігор Остапчук на круглому столі "Що загрожує аграрному сезону 2016?". 

Умови ведення аграрного бізнесу цього року ускладнилися погіршенням політико-економічних умов в Україні, зокрема, втратою контролю над Кримом і частиною Донецької та Луганської областей, обмеженим доступом до фінансування, валютними ризиками, значним подорожчанням основних виробничих ресурсів.

Зокрема, на початку 2015 паливно-мастильні матеріали вже коштували вдвічі дорожче, ніж торік, добрива виросли в ціні в 2,5 рази, а імпортне насіння і ЗЗР — в три рази. Тому на початку 2015 року учасники ринку очікували зменшення валового збору основних культур і зниження виробництва продукції тваринництва під впливом скорочення виробничих витрат. Однак скорочення виявилося несуттєвим, а врожайність по деяких культурах залишилася майже на рівні минулого року або навіть перевищила цей показник.

За його прогнозами, Україна в поточному маркетинговому сезоні отримає 59-59,5 млн тонн зерна (-8% до минулого сезону). Олійних зберуть 16,2 млн тонн (-1%). У цьому році відбулося скорочення площ під ріпаком на 22% (до 671 тис. га), кукурудзою — на 11% (до 4,1 млн га), зате зросли площі під соєю — до 2,1 млн га (+ 17%) . Погодні умови в 2014/15 МГ були переважно сприятливими для ранніх культур, зате надмірна кількість опадів в деяких регіонах на початку літа і посуха протягом літньо-осіннього періоду негативно позначилася на врожайності кукурудзи та сої.

В цілому ж основними викликами для аграріїв залишаються умови функціонування ринку. Поки не ясно, по якій системі оподаткування працювати аграріям в 2016 році і яким чином відбуватиметься земельна реформа. Виробники відзначають дуже повільне реформування галузі, зокрема, деякі інспекції перебувають на стадії ліквідації, однак нові ще не перейняли всіх функцій, отже, не зрозуміло, хто за них відповідає.

Джерело: agravery.com

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео