“В магії Кременця - сила України”

У райцентрі на Тернопільщині реалізують соціо-культурний інвестиційний проект “В магії Кременця - сила України”.

На території Кременеччини є значна кількість пам’яток архітектури, культури, історії, природи а саме:  Святоуспенська Почаївська лавра XVIII ст., монастир Святого Духа ХІХ ст., замок, IX-XVIст., Комплекс споруд Кременецького ліцею ( Костел св.Ігнатія Лойоли, 1731-1743 роки), Василіанський монастир XVIII ст., Миколаївський собор з келіями ХVI-XVII ст., житловий будинок «Близнята», XVIII ст., комплекс споруд Богоявленського монастиря, палац К. Дзембовської, XVIII ст., міський магістрат, XIX ст., літературно - меморіальний музей видатного польського поета Юліуша Словацького, Кременецький краєзнавчий музей, Кременецький ботанічний сад 1807 р., Національний природний парк «Кременецькі гори», єдина в Україні навчальна спортивна база олімпійської підготовки з санного спорту та інші об’єкти загальнодержавного, національного та регіонального значення. Наявність такої великої кількості пам’яток створює сприятливі умови для розвитку туристичної галузі.  

Кременецький район вважається лідером з розвитку в’їзного туризму на Тернопільщині і першим в області розпочав просування місцевого туристичного бренду під назвою «В магії Кременця - сила України» на загальноукраїнському туристичному ринку. Метою соціо-культурного інвестиційного проекту є створення конкурентоспроможного на національному та міжнародному ринках туристичного продукту, розвиток матеріально-технічної бази та сучасної інфраструктури туризму, формування умов, сприятливих для залучення інвестицій на базі поєднання минулого, сучасного та майбутнього Кременеччини, як краю, славного своєю історією, духовністю, культурою, людьми. Районна державна адміністрація спільно з місцевими підприємцями, туристичними організаціями регіону поетапно втілюють цей проект у життя.

Окрасою Кременця, його візитівкою є Замкова гора, яку щорічно відвідують понад 30 тис. туристів, 10% з яких – іноземці, переважно поляки. До кінця поточного року  буде вирішено проблему  електрифікації Замкової гори, так як Міністерство культури України  виділило 300 тис. грн. на будівельно-монтажні роботи. Це дасть можливість, по-перше, підсвітити туристичний об’єкт, по-друге, відкрити для туристів виставковий зал та кафе в приміщеннях вежі над новим домом і, по-третє, на належному рівні можна буде проводити культорологічні і мистецькі заходи - фестивалі, презентації, концерти тощо.

Динамічний розвиток в’їзного туризму у районі сприяє розбудові закладів сервісного обслуговування туристів. Тут знаходиться п’ята частина усіх закладів розміщення області, діє перший в краї мережевий готель «Рейкарц-Почаїв», а з 2014 року в Кременці діє Центр вільного часу “Панорама”, де для відвідувачів працюють готель, піцерія, фітнес-центр, конференц-зали, кегельбан, більярд, організовуються прогулянки на велосипедах, квадроциклах, а також організовується риболовля, проводяться роботи по відкриттю винного залу, до кінця року буде відкрито концертний зал. Також відкрито рекреаційні зони відпочинку при в'їзді у м.Почаїв та “Заброддя” в  с.Білокриниця.

Пріоритетними видами туризму на Кременеччині є краєзнавчий, паломницький та активний туризм. Розроблено і діють чимало туристичних маршрутів. Цього року спеціалістами національного природного парку “Кременецькі гори” розроблено чотири велосипедних маршрути: «Навколо Кременецьких гір», «До живоносного джерела на Божій горі», «Кременецькими стежками до «Нескореної фортеці»», «Шляхами південного краю Волині». Схеми маршрутів зафіксовані навігатором та нанесені на відповідні карти, по маршрутах розроблено буклети, працівники парку працюють над виготовленням і встановленням відповідних вказівників і маркуванням даних маршрутів згідно з європейськими вимогами. Наявність санної траси дозволяє пропонувати гостям міста Кременець спуски на санках і санкороликах.   

Національний природний парк “Кременецькі гори”  співпрацює з національними природними парками Республіки Польща, популяризує Кременецькі гори під брендом Малі Карпати, розробку нових продуктів з екологічного туризму: апітуризм, фітотуризм, парапланеризм, велосипедні екскурсії тощо. У липні відкрито парадром “Соколина гора”, а 4 жовтня вже проведено перші Всеукраїнські змагання, в яких взяли участь 26 пілотів з 6 команд. В даний час спільно з дирекцією санної траси іде робота по створенню в районі Гнилого озера біатлонної траси, де будуть включені лижні гонки та стрільба. На перспективу планується розглянути питання організації сплавів на байдарках по річці Іква, що прилягає до території Парку, а також організацію кінних маршрутів по Кременецьких горах.

Міністерство екології України виділило кошти в сумі 350 тис. грн. на розробку проекту території Національного природного парку “Кременецькі гори”. Вже проведено тендер, визначено переможця — Київську економічну академію післядипломної освіти, з якою буде укладено угоду на розроблення проекту.

На території району працюють садиби сільського (зеленого) туризму: екологічне містечко «Веселка» (с. Савчиці),  «ЯНА», «Бабина стодола» (с. Рудка).

Туристичні організації постійно представляють  презентаційні матеріали про туристичну привабливість нашого регіону на Міжнародних, Всеукраїнських, обласних виставках, зокрема: на туристичних виставках «Україна – подорожі та туризм», «Барвиста Україна», UITT, Західноукраїнська туристична виставка-фестиваль,  на фестивалі лемківської культури «Дзвони лемківщини» в м.Монастириськ, традиційним стало проведення урочистого церемоніалу відкриття Міжнародних змагань на санкороликах «Кубок Бони», Міжнародного літературно-мистецький форум “Діалог двох культур”, Міжнародного фестивалю хорового співу «Кременецькі хорові вечори « Аве Марія». Нещодавно презентували туристичну Кременеччину на міжнародному Трейд-клубі в м.Тернопіль.

Районна державна адміністрація сьогодні працює над створенням районного інформаційно-туристичного центру, а також шукає шляхи відновлення втраченої скульптурної композиції “Кременецька мадонна”.

За інформацією Кременецької РДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео