Тернопільські аграрії не проти збільшеного податку

Більшість сільгоспвиробників, науковців та експертів в аграрній сфері Тернопільщини підтримують продовження мораторію на продаж землі та збереження спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників. Про це йшлося на засіданні робочої групи при департаменті агропромислового розвитку ТОДА.

Сільськогосподарські виробники в Україні зазвичай перебувають на спецрежимі, вони не платять ПДВ і податку на прибуток на сільськогосподарську продукцію. Український уряд, очевидно, зважаючи, що це занадто велика розкіш для країни, вирішив зняти з них ряд пільг, більше того, у попередніх варіантах проекту на 2016 рік ці ініціативи вже засвічені. Якщо урядові плани стануть реальністю, вони боляче відіб’ються на тернопільських аграріях, які й так нині не розкошують. Цього року з неврожаєм через посуху, коливанням долара, а відповідно і низькими цінами на їхню продукцію на світових біржах (до прикладу, якщо в 2014 р. ціна за тонну продовольчого зерна була 250 доларів, то в цьому році – 150) та збільшенням витрат на ті ж міндобрива, місцеві аграрії якщо й мають хоча б 5 відсотків прибутку – вони щасливі. Але біда одна не приходить…

– За моїми розрахунками (можливо, податкова має інші дані), ПДВ для с/г виробників забиратиме не менше 5% від обороту, ще 2% – податок на прибуток. Якщо ці пільги знімуть, то може так статися, що аграрії масово підуть у «тінь», – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку ТОДА Олег Напора.

Коли стала накочуватись хвиля невдоволених аграріїв, уряд знайшов компромісний варіант – забрати пільги тільки з великих агрохолдингів. Але на останніх ці нововведення майже не відіб’ються, адже їхній товар, який продається за кордон, не обкладається ПДВ. Тобто жоден трейдер чи холдинг від подібної аграрної реформи не постраждає. Далі – більше. Уряд запропонував обкласти податками с/г підприємства з земельним банком понад 5 тис. га. Але і це не вихід, адже в агрохолдингах працюють не дурні люди і там швидко поділять землю між кількома підприємствами і наповнення бюджету від подібного нововведення не буде. За оцінками експертів, дана реформа в аграрній сфері направлена виключно на знищення внутрішнього с/г виробника.

Зважаючи на значимість аграрного сектора для економіки Тернопільської області, створення додаткових робочих місць та забезпечення продовольчої безпеки держави, зміцнення національної економіки, робоча група при ТОДА рекомендує запровадити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення на 10 років та зберегти спеціальний режим оподаткування ПДВ для сільгоспвиробників із врахуванням змін, внесених до Податкового кодексу України, що призведе до збільшення вдвічі сплати єдиного податку платниками четвертої групи та створення додаткових робочих місць сільськогосподарськими товаровиробниками у 2016 році.

Робоча група, складена з аграрників (які контролюють понад 50% земельного банку Тернопільської області), науковців та податківців, виробила пропозиції щодо змін до Податкового кодексу (відміна пільг по фіксованому податку, ПДВ, державна підтримка галузі).

Очікувана сплата єдиного податку платниками IV-ої групи за 2015 рік по Тернопільській області складе 54 млн. грн. (із розрахунку обробітку с/г товаровиробниками 520 тис. га землі), що в середньому складає 100 грн. на 1 га.

Із врахуванням коефіцієнта індексації, що буде визначений станом на 1 січня 2016 року орієнтовно в розмірі 1,4 (на 1.01.2015 р. – 1,249), та підвищенням розміру ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в 1,466 раза, зокрема для ріллі, сіножатей і пасовищ з 0,45 до 0,66, очікувана сума сплати єдиного податку IV-ої групи за 2016 рік складе приблизно 110 млн. грн. (54 млн. грн.*1,4 індексація*1,466 коефіцієнт росту ставки податку). Тобто сума сплати єдиного податку сільськогосподарським товаровиробником зросте в середньому зі 100 грн. за 1 га у 2015 році до 200 грн. – у 2016 році.

Для забезпечення такого ефекту необхідно внести наступні зміни до Податкового кодексу України. А саме: до п. 209.1 статті 209, де зазначити, що резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства і рибальства та відповідає критеріям, встановленим у пункті 209.6 цієї статті та є платником четвертої групи єдиного податку, може обрати спеціальний режим оподаткування.

– Це дасть можливість сільськогосподарським товаровиробникам, які перебувають на спеціальному режимі оподаткування по ПДВ, забезпечувати постійні надходження єдиного податку до місцевих бюджетів. Адміністрування єдиного податку 4 групи для платників податків є прозорим і зрозумілим, що суттєво зменшує ризики ухилення від оподаткування чи застосування штрафних санкцій за наслідками перевірок фіскальних органів, – зазначив народний депутат України Микола Люшняк.

А також, зауважив заступник начальника управління державної фіскальної служби Сергій Господарикп. 293.9 статті 293 пропонується викласти у наступній редакції: для платників єдиного податку IV-ої групи розмір ставок податку з одного гектара с/г угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування). Для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або наданні їм у користування, у тому числі на умовах оренди) 0,66 (замість 0,45).

Тернопільські аграрії, на відміну від великих агрохолдингів, виступають за те, щоб не лише отримати прибутки з землі, а й ділитися ними зі своїми працівниками. А тому аграрії вирішили внести зміни в саме поняття с/г виробника. Тобто прив’язатися не до гектарів, які використовують аграрії, а до робочої сили, яка задіяна на своїх площах.

– Пропонується, що з 1 січня 2017 року платники єдиного податку четвертої групи, у яких середньооблікова кількість працівників на 1 січня звітного року складає менше 1 особи на 50 га сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, повинні застосовувати коефіцієнт 1,5 до розміру ставок податку відповідно до п. 293.9 статті 293 кодексу. Це стимулюватиме с/г товаровиробників у 2016 році створювати нові робочі місця (за рахунок розвитку тваринництва, закладення фруктового саду, будівництва млина чи консервного заводу тощо) для отримання права на зменшені ставки розміру єдиного податку та забезпечить рівні умови для всіх платників, у тому числі для новостворених. Більше того, задля уникнення різного роду непорозумінь, робоча група, яку підтримала Рада с/г виробників області, вийшла з пропозицією, що середньорічна зарплата працівників має бути не меншою двох неоподаткованих мінімумів, – резюмував Олег Напора.

Наразі всі пропозиції тернопільських фахівців аграрного ринку направлено до профільного Міністерства та постійного комітету аграрної політики й земельних відносин Верховної Ради. Чекаємо, чи прислухаються до тернополян у столиці…

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео