У Тернополі відбувся з’їзд інфекціоністів

На IX з’їзд 260 інфекціоністів із 24 областей зібралися  в Тернополі. Примітно, що на адресу з’їзду надійшов лист від імені 95 інфекціоністів Криму, які засвідчили свою повагу та побажали успіхів.

Президент Всеукраїнської асоціації інфекціоністів професор Михайло Андрейчин у вступному слові наголосив, що національній безпеці країни передовсім  загрожують хвороби, які набули значного поширення: ВІЛ-інфекція, вірусні гепатити, герпетичні, кишкові та арбовірусні інфекції, а також різні паразитози.

Нині світ глобалізується, отже, строкатішою стає і картина таких захворювань. Скажімо, існує реальність «імпортування» в нашу країну певних високопатогенних та екзотичних інфекцій. Почастішали випадки завезення, приміром, малярії та лейшманіозу, тому є загроза формування місцевих природних осередків цих недуг.

Є підстави стверджувати також про повернення давніх інфекцій. Дедалі частіше з’являються нові інфекційні хвороби, яких колись не знала наука. На з’їзді прозвучало і таке: за останні 30 років науковці відкрили майже 60 збудників інфекційних хвороб.

Наш час вимагає посиленої уваги до вакцинопрофілактики, пише ukurier.gov.ua. Проте з різних причин показник охоплення українців профілактичними щепленнями знизився до 10%. З’явилися перші об’єктивні ознаки зростання захворюваності керованими інфекціями.

— Багато підстав вважати, що проблема боротьби з інфекційними хворобами ще більше ускладнилася, — зазначив професор Михайло Андрейчин. — Зірвано план виконання календаря щеплення. Це відбувається на тлі непродуманої реформи санітарно-епідеміологічної служби, що призвела до її паралічу.

Тим часом в інфекціоністів виникають побоювання, що теперішні перетворення в усій медичній галузі можуть перекласти обов’язки з виявлення та лікування інфекційних хворих переважно на сімейних лікарів. Проте вони ще не мають  належної підготовки із заразних і паразитарних недуг, наголошували на з’їзді.

Головний  інфекціоніст МОЗ України професор Ольга Голубовська підкреслила, що заразні недуги загрожують національній безпеці будь-якої країни. Євросоюз і США домоглися вагомих результатів у стримуванні поширення таких захворювань. Науковець упевнена, що Україна, яка взяла курс на євроінтеграцію, зобов’язана вжити всіх заходів безпеки, які є у світі.

Зрештою, твердять делегати з’їзду,  якщо не вжити вагомих заходів на рівні держави, то невдовзі інфекційні хвороби можуть спричинити катастрофічні наслідки. Тож ухвалили звернення до її керівництва, в якому йдеться  про відновлення в повному обсязі закупівлі вакцинних препаратів і виконання календаря профілактичних щеплень, взяття під контроль придбання та раціональне використання засобів імунопрофілактики інфекційних хвороб. Певна річ, просять збільшити фінансування Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів. Час уже втілити комплекс заходів, спрямованих на зміцнення матеріальної бази інфекційних стаціонарів і поліклінік, поліпшення їх оснащення тощо.

На форумі також ушанували лауреатів  конкурсу на кращу наукову роботу молодих вчених, які працюють у галузі діагностики, лікування та профілактики інфекційних хвороб.

Асоціація на таких зібраннях уже вчетверте за вагомий внесок у боротьбу з інфекційними недугами нагороджує десять кращих колег пам’ятною медаллю Агапіта Печерського. Уперше викарбували й медалі для медичних сестер, які  сумлінно працюють в інфекційних медзакладах не менш як 20 років. За високий професіоналізм і милосердя 34 медсестри удостоєно медалі Св. Роха — покровителя інфекційних хворих і  захисника від епідемій, який жив у ХІІІ столітті й належить до відомих і шанованих святих у християнському світі.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео