На Тернопіллі ціни на продукти завищені

На ринках Тернопілля протягом жовтня різко зросли ціни на цукор, гречку та овочі. У департаменті агропромислового розвитку ОДА запасатись цими товарами не рекомендують, адже головна причина здорожчання – попит на продукцію.

Навіть імпортовані товари з Європи, за прогнозами, будуть дешевшими за наші.

Цукру більше, ніж необхідно

Дефіциту продуктів сільського господарства в області немає. Цього року цукру буде орієнтовно у 3 рази більше від потреби. Тож зменшення посівів цукрового буряку – це лише вигадана причина місцевих виробників для підняття ціни.

«На даний час заводи просто наживаються, адже цінову політику практично ніхто не контролює, - зазначає директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Напора. – У Європі цукор значно дешевший, і, навіть якщо врахувати додаткові витрати на імпорт, ціна за кілограм європейського цукру буде у межах 12 грн, а не 14 грн і аж ніяк не 17 грн».

Гречка йде на експорт

Ціна на гречку у Тернополі сягає подекуди 29 грн за кг, найдешевше – 22 грн. Незважаючи на несприятливі погодні умови, нестачі гречки в області також немає.

«Виробники роблять ставки на експорт, - продовжує Олег Напора. - За рахунок цього і виникає нестача цього продукту».

Останній період дешевих овочів

Неочікуваний суттєвий ріст цін на овочі відбувся цього року уже у вересні-жовтні, вони подорожчали практично удвічі. Підняття цін триватиме.

«На даний час варто зробити певні запаси овочів, це період помірних цін, - додає Олег Напора. – В області зібрали мало капусти та цибулі, на решту овочів – хороший урожай. Тому високі ціни вже у жовтні-листопаді також пояснюються лише бажанням виробників більше заробити».

Ціни у Тернополі :

 

Центральний ринок

Сільпо

Новус

Рукавичка

Цукор

15.50 грн

14.20 грн

17.63 грн

 15.50 грн

Гречка

28

29.54

24

29

Капуста

12

16

16

29

Цибуля

10

10

16

10

Морква

11

11

14

11

Яблука

від 8

від 10

від 14

13

Олія

27

29

29.59

30

Катерина БОЙКО

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео