Абетка маленького українця

"Терен" зустрівся з кандидатом медичних наук, лікарем-офтальмологом, авторкою і багаторічною виконавицею гімну медичного університету Наталією Волотовською.

Пані Наталія має другу освіту - магістр з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, переможниця Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів в номінаціях живопис, поезія, вокал, член Національної спілки письменників та журналістів.

- «Абетка маленького українця» - це моя 13-та книга. До того були і віршовані збірки і прозові романи. Цікавим є те, що перша книга була «Наталчина абетка», яка принесла мені перемогу на Всеукраїнському конкурсі дитячого мистецтва «Чарівна книжка» у Дніпропетровську, але у Тернополі також не залишилася непоміченою, оскільки була опублікована накладом 5000 екземплярів видавництвом «Богдан». А ця Абетка, як відгук і бажання розказати своїй дитині про Україну. Закладати у її свідомість патріотизм, розказати про те, що відбувається у нашій країні.

- Як народилася ідея «Абетки маленького українця»?

- Сама ідея книжки, як і будь-якої патріотичної літератури, є актуальною в умовах сьогодення, адже те, що відбувається у нашій країні нікого не залишає байдужим. Я, як людина творча, дуже хотіла відгукнутися на це. Оскільки дитина у мене дуже маленька, часу практично немає, все ж таки я знайшла спосіб. У книзі будуть традиційні моменти: завдання для найменших і вправи для старших діток. Візуальне сприйняття букви, пошук і вивчення предметів. Однак, головна особливість - це національне спрямування. Вертаючись до ідеї і пошуку, з свого садкового минулого я згадую тільки віршики про муху-цокотуху, бо тема про Україну не була тоді такою популярною. Це уже зараз завдання для батьків - піднести дитині своїй ці картинки, закласти їй свої глибокі корені і велике історичне минуле.

- Коли Ви почали спостерігати за собою такі літературні здібності?

- Мабуть, скільки себе пам'ятаю, стільки і творю. Але це все дякуючи своїм близьким і рідним, котрі мене завжди підтримували і допомагали у всіх творчих починаннях. Сподіваюся, що і зараз моя муза мене не залишить.

- Ви викладач у ТДМУ, викладаєте на іноземній мові. Як Ви поєднуєте у собі педагога, турботливу маму і творчість?

- Це просте запитання і одночасно складне. Що таке хобі? Воно має безліч проявів, якщо приносить задоволення людині, і якщо це не шкодить оточуючим, має право на існування. Але є інша сторона медалі. У нашій країні люди тяжко працюють за копійки, вони не те що не мають часу підняти голову догори, а вважають, що це просто непотрібно. Хобі необхідне людині, воно має бути світлим промінчиком надії.

Юлія ПАЛЕНИЧКА

Вибір читачів за тиждень

Відео