У Тернополі можна побачити "Чорну перлину"

Мініатюрні моделі вітрильників у пляшках з колекції Володимира Ящука можна оглянути в Українському Домі "Перемога" до 18 листопада.

Судна з вітрилами із мухомора, павутини, листя та багатьох інших матеріалів можна побачити у колекції Володимира Ящука. Він виготовляє моделі вітрильників від найдавніших часів до сучасних. І всіх їх поміщає у пляшки. Це просто ювелірна робота!

Серед суден, які виготовив пан Володимир, багато таких, які зустрічалися в художніх фільмах, мультфільмах, історії. Так, тут є «Чорна перлина» з «Піратів Карибського моря», корабель з «Пурпурових вітрил» Олександра Гріна, вітрильник з повісті Ернеста Хемінгуея "Старий і море", «Трінідад» – корабель першої кругосвітньої експедиції Магелана, бойовий човен Київської Русі та багато інших. Загалом на виставці 167 кораблів. Причому часто біля них можна побачити мініатюрних чайок та різних героїв.

– Є барон Мюнхаузен, капітан Врунгель, Вовк і заєць з «Ну постривай», козаки з мультфільму «Як козаки...», «Вікі – маленький Вікінг. Є Шрек. У третій частині мультфільму він трохи мандрував і ось це його вітрильник, – розповідає автор.

Володимир Ящук приїхав до Тернополя зі своєю колекцією з Луцька. Проте чоловік наш земляк, він родом з Тернопілля. Захоплюватися виготовленням модельок машин, літачків та вітрильників почав ще з дитинства. А потім пішов служити на флот, де захоплення морем та суднами ще більше зміцніло.

– Коли повернувся з армії, побачив в журналі фото вітрильника в пляшці, – каже пан Володимир. – Товариш каже: цікаво, як таке роблять? І от ми побилися об заклад, що я зроблю такого кораблика. Це був 1977 рік. Але причин, щоб робити їх багато не було. Потім через рік я зробив ще одного кораблика, потім комусь сподобався, подарував. Далі зробив ще один. А з 2000 року я зробив 120 суден. Це були маленькі вітрильники в пляшечках з-під парфумів. Найменший з них має довжину 18 мм. Із 2001 року чоловік почав виготовляти вітрильники у літрових пляшках з під спиртного.

Спершу пан Володимир хотів продавати свої роботи. Але такі речі, як каже він, продаються важко. Адже цінності там мало, а праці дуже багато. Тож свої роботи майстер зберігає у власній колекції, щоразу вдосконалюючи її.



До речі, вітрила він робить з різноманітних матеріалів. Їх близько 40.
– Раніше я робив дерев'яний корпус і паперові вітрила, – каже він. – Зараз дуже багато різних матеріалів для виготовлення вітрил: декоративна плівка, листя, шкурки, навіть павутинка. Також я використовую 12 видів кріплення, є навіть судна, підвішені на кінській волосині. Коли карабель у пляшці трохи рухається – це додаткова краса!

Володимир Ящук показує вітрила, зроблені з найнесподіваніших матеріалів.
– Це цибуля, це пелюстки півонії, це сучки горошку, це м'якоть лимона та грейпфрута, це пелюстки нарциса, це капуста, банан, це з частику гарні надуті вітрила вийшли, це кукурудза, листочки вільхи, листочки берези, дуба, клена, - каже він.

Чоловік ділиться методами виготовлення вітрильника в пляшці. Спершу він виготовляє корпус. Приміром, корпус сучасного вітрильника легко входить в горло пляшки. Потім робить щоглу, парус і таким чином все скріплюю всередині за допомогою спеціальних інструментів-пінцетів, які, до речі, майстер зробив сам. Вони простенькі, але дуже допомагають. Про те, як він будує вітрильники у пляшці, пан Володимир навіть зняв невеликий фільм. 

Знання про виготовлення вітрильників Володимир Ящук черпає у книгах та Інтернеті.

– Я не вчився в інституті. Я простий робітник. Зараз на пенсії. Моє хобі переросло в колекцію, – ділиться враженнями чоловік – Купую книги з фото та кресленнями, хоча такої літератури дуже мало. Шукаю матеріали в Інтернеті. Щоразу хочу придумати щось нове.

Загалом майстрів, яку мають подібне захоплення вкрай мало.
– Я з'ясував, що у восьмимільйонній Москві є 32 таких майстрів. Я підрахував, що на мільйон припадає 2-3 майстри. В Україні їх взагалі дуже мало.

Джерело: te.20minut.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео