Вищі францисканські настоятелі зустрілись в Тернополі

Днями  в Тернополі відбулася дійсно історична подія. В монастирі Різдва Пресвятої Богородиці вперше пройшла зустріч вищих францисканських настоятелів України.

Тернопіль відвідали провінціал францисканської Провінції Св. Архангела Михаїла (РКЦ) – о. Доброслав Копистеринський OFM, кустош кустодії  в Україні та Росії (РКЦ) - о. Григорій Романович OFM, настоятель делегатури в Україні (РКЦ) – о. Едвард Кава OFM conv. та протоігумен  Фундації Всіх Святих Серафимського Чину (УГКЦ) – о. Іван Канти Пєхота OFM.

Під час зустрічі брати-настоятелі обговорили історію поширення францисканського руху в Україні. Звернули увагу на особливості роботи, що її проводять при францисканських монастирях. Найбільше уваги тут приділяється допомозі бідним, бездомним та хворим.

Під час зустрічі настоятелі з радістю відзначили видавничі успіхи та звернули увагу на ІІІ Орден Святого Франциска, як такий, що потребує більшої опіки та допомоги. Серед важливих проблем було названо ситуацію з покликанням до монастиря – не так багато людей останнім часом прагне присвятити себе богоугодній справі.

Брати домовились влаштовувати подібні зустрічі частіше та обов’язково зробити їх традиційними задля якісного розвитку францисканського руху в Україні.

Коротка довідка:

Францисканці – католицький жебрачий Орден. Офіційна його назва Орден Братів Менших.

Орден Братів Менших (OFM – Ordo Fratrum Minorum). Заснований св. Франциском з Асізі в Італії в 1209 і затверджений буллою „Solet annuere” 29 листопада 1223 року Папою Гонорієм ІІІ. Незабаром Францисканський Орден набув поширення і в інших країнах Західної Європи.

Статутна вимога бідності відносилася у францисканців не тільки до членів Ордена, але і до Ордена в цілому. Францисканці жили не в закритих монастирях, а між людьми, мандрували, проповідували на мові простого народу бідність і аскетизм, займалися добродійністю.

В Тернополі брати францисканці проводять служби у церкві св. ап. Петра, що знаходиться за адресою вул. Володимира Великого, 1 а.

Тамара КОБЛИК

Вибір читачів за тиждень

Відео