Чому тернопільська молодь жує курячий послід?

На Тернопільщині більшає молоді, що вживає «Насвай». Це один з різновидів наркотичної речовини, яку не складно приготувати в домашніх умовах. До складу жувальної суміші входить тютюн, клей, психотропні речовини, курячий послід та гашене вапно. Саме така доступність і стає причиною великої популярності наркотику серед підлітків.

Жахливо те, що вживати подібну суміш діти починають ще в класі 6-7. Прийом насваю викликає легке запаморочення та помутніння в очах. Незміцнілий організм швидко реагує на негативний вплив речовини, а наслідки – не з приємніших. При постійному вживанні починаються проблеми з зубами, захворювання органів травної системи, онкологія та, звісно, страждає центральна нервова система.

- Мої однокласники, мабуть, вже всі спробували насвай. Мені кілька разів пропонували, проте я відмовляюсь, - розповідає школярка Іра. - Насправді складно вибиватись з колективу, з мене навіть насміхаються. Та я не зважаю. Просто не уявляю, як можна жувати, вибачте, куряче лайно.

Небезпека подібних речовин ще й в тому, що багато дітей після насваю починає вживати серйозні наркотики.

Правоохоронці неодноразово звертали увагу підлітків та їх батьків на подібну ситуацію, проте поки все залишається на своїх місцях. Пильність потрібно проявляти не лише поліції, а й вчителям, друзям, батькам.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео