У Тернопільській ОДА відкрили виставку до ювілею СУМ (фото)

Виставку світлин «90 років на службі Богу і Україні» відкрили у фойє обласної державної адміністрації сьогодні, 12 листопада. Присвячена вона 90-річчю заснування Спілки Української Молоді. Тут можна побачити світлини з часу заснування організації (1925 рік), з діаспори і сучасного періоду діяльності.

Як розповіла голова Тернопільської міської організації Спілка Української Молоді в Україні Тетяна Денис, основною метою спілки є виховання молоді в дусі патріотизму і на християнських засадах. Її членами є особи від 4 до 50 років (сеньйори).

«Наша організація мала три великих періоди, - зазначив заступник голови Всеукраїнської молодіжної громадської організації Спілка Української Молоді Святослав Липовецький. - Спілка Української Молоді зародилася в 1925 році у Києві як підпільна організація, що ставила собі за мету звільнення української нації від завойовників та створення незалежної демократичної держави. Але в 1929 році СУМ була викрита спецслужбами радянського режиму, її чільні члени були заарештовані і засуджені у 1930 році на Харківському процесі СВУ-СУМ. Більшість засуджених не повернулися з концтаборів. Так, наприклад, Миколу Павлушкова в числі 300 інших в’язнів розстріляно за наказом начальника соловецького концтабору на честь 20-их роковин жовтневого перевороту. Після Другої світової війни, в 1946 році, СУМ відновилася на чужині за ініціативою української молоді, яка перебувала в таборах для переміщених осіб в англійській, американській та французькій зонах окупації Німеччини. Відтак Спілка поширилася в багатьох країнах, де є українська діаспора».

За словами Святослава Липовецького, відродження СУМ в Україні розпочалося в кінці 80-х років, коли піднялася нова хвиля боротьби за незалежність. Влітку 1989 року організаційно оформилися перші осередки, які пізніше поширилися в усій Україні. 19 серпня 1989 року, в підніжжі гори Маківка, що відома стрілецькою звитягою, молодь Львівщини проголосила створення СНУМ. А через два місяці – на горі Лисоня утворився осередок Спілки на Тернопільщині.

«Цього року осередку у Тернополі минуло 20 років, - зазначив Святослав Липовецький. – Однак варто наголосити, що в селі Кошляки, що на Тернопільщині, п’ятеро неповнолітніх юнаків створили в 1948 році підпільний СУМ. У 1951 році всіх членів організації заарештовано і засуджено на 25 років ув’язнення та 5 років заслання. Наразі живе лише один з п`яти – Нестор Зарічний».

Члени Спілки брали активну участь у Революції Гідності, а згодом – у проведенні Антитерористичної операції. А також проводять різні акції на підтримку військових.

Святослав Липовецький подякував голові ОДА Степану Барні, який ще за часів депутатства у Верховній Раді України вніс подання, щоб відзначати 90-річчя СУМ на Всеукраїнському рівні.

«Спілка Української Молоді в Україні – це організація, яка бере активну участь у житті Тернопільщини і вихованні нового покоління свідомої патріотичної молоді, - наголосив Степан Барна. – Тому з нагоди свята бажаю успіхів, натхнення і бажання працювати заради розбудови України і Тернопільщини зокрема».

Голова Тернопільської міської організації Спілка Української Молоді в Україні Тетяна Денис вручила голові обласної державної адміністрації ювілейну візначку «90 років СУМ».

Прес-служба ОДА

Фото – Юлія Паленичка

Вибір читачів за тиждень

Відео