Грант США допоможе реставрувати княжий палац на Тернопільщині (фото)

Вишнівецький палац незабаром суттєво оновиться. Серйозною передумовою для цього стала подія, що відбулася тут учора, 12 листопада.

Йдеться про підписання грантової угоди між Посольським Фондом США культурної спадщини та Національним заповідником «Замки Тернопілля». Документом передбачено виділення понад 150 тисяч доларів на реставрацію Вишнівецького палацового комплексу.

Урочиста церемонія відбулася в одному із палацових залів. Документ підписали прес-аташе відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні Ярина Ференцевич і генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

«Мені приємно привітати колектив Національного заповідника із здобуттям цього гранту, - сказала пані Ференцевич. - Виділені кошти допоможуть зберегти визначну пам’ятку історії та архітектури, якою є Вишнівецький палац. На здобуття гранту було надіслано понад 150 проектів з різних країн. Вишнівецький палац переміг у цьому конкурсі не через те, що ретельно було оформлено грантову пропозицію, а через видатну історичну цінність цієї пам’ятки. Вона є невід’ємною частиною українcької культури, історії та боротьби за незалежність. Знаменитий Дмитро-Байда Вишневецький був засновником Запорізької Січі, яка відіграла надзвичайно важливу роль у становленні Української незалежної держави на тих базових демократичних цінностях, що є спільними для наших двох країн».

За словами Ярини Ференцевич, з 2001 року Посольський фонд США збереження культурної спадщини підтримав понад 800 пропозицій від понад 100 країн світу. Серед українських грантових проектів - реставрація двох старовинних козацьких суден 18 та 19 століття на Хортиці, збереження фресок дерев’яної церкви святого Юра 15 століття у Дрогобичі, реставрація мозаїк 12 століття у Національному заповіднику «Софія Київська», збереження і повернення шевченківських раритетів та інші проекти. Загалом Фонд надав понад 46 мільйонів доларів США на підтримку культурної спадщини у всьому світі.  

Анатолій Маціпура каже, що грантові кошти підуть передусім на реставрацію і відновлення колишньої архітектурної перлини Вишнівецького палацу – «Дзеркальної зали».

«Вона займала центральну частину головного корпусу, - сказав Анатолій Маціпура. - Зал складався з трьох частин і тягнувся вздовж усього південного фасаду палацу. Це була найпрезентабельніша зала, яка відображала історію роду князів Вишневецьких, вражаючи красою оздоблення».

Кілька років поспіль у «Дзеркальній залі» тривають реставраційні роботи. Грантові кошти допоможуть частково оновити інтер’єр, передавши дух минулого часу. Подальшим реставраційним роботам посприяють і один мільйон 120 тисяч гривень, які виділила обласна рада, і  200 тисяч гривень, виділених з районного бюджету. Плануються й інші роботи у всьому палацовому комплексі та пам’ятці садово-паркового мистецтва у Вишнівці. У майбутньому тут планують створити міжнародний туристичний музейний комплекс європейського ґатунку.

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна, який взяв участь в урочистій церемонії підписання грантової угоди, сказав, що влада вже до кінця року презентуватиме нову стратегію розвитку туризму на чотири наступні роки. І в цьому документі обов’язково врахує потреби в оновленні Вишнівецького палацу.

Після офіційної частини учасники та присутні на церемонії підписання угоди здійснили екскурсію Вишнівецьким палацом, оглянули хід ремонтних і реставраційних робіт у «Дзеркальній залі».

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео