Історія та прикмети містичного дня

У 2015 році припало на 13 число три п'ятниці: дві з яких ми вже пережили - у лютому і березні. Психологи відвели на побоювання п'ятниці 13-го цілу фобію. Її назва - параскаведекатріафобія. 

П'ятниця 13-го — у багатьох країнах вважається нещасливим днем й щодо нього існує чимало забобонів. Та в деяких культурах як негативні сприймають інші співпадіння певного числа місця і дня тижня: у Греції, Румунії та іспаномовних країнах це вівторок 13-го. В Італії - нещасливий день у п'ятницю 17-го. Найімовірнішим походженням нещасливого дня у п'ятницю 13-го є загальні поєднання забобонів у багатьох культурах щодо числа 13, або «чортової дюжини» та п'ятниці. П'ятниця вважається не хорошим днем, тому, що цього дня був розп'ятий Ісус Христос. До того ж, за свідченням деяких дослідників, розп'яття було 13 числа місяця нісана єврейського календаря. То ж, за цією версією п'ятниця 13-го стала знаменною датою, коли зі смертю Сина Божого у світі запанувало зло.

Проте, священики кажуть, що ніякого негативу не треба приписувати жодному числу місяця, жодному дню тижня і тим більше якійсь їх певній комбінації. Адже, такі переконання є тільки забобонами. Крім того, на думку священиків – у забобони вірять ті, у кого немає твердої віри в Бога.

Повір’я і традиції:

·       Практично всі європейці бояться цієї дати. Статистика показує, що як мінімум кожен 5-й мешканець Європи з побоюванням ставиться до цього дня;

·       Хірурги не люблять “чорну п’ятницю”, а деякі з них навіть не оперують в п’ятницю тринадцятого;

·       Користувачі ПК вважають, що саме в цей день комп’ютери найбільше піддаються атакам вірусів. І це побоювання виникло не просто так, ще на початку комп’ютерної епохи багато творці вірусів атакували користувачів саме в п’ятницю 13-го;

·       Не рекомендується в цей день справляти весілля або ж укладати якісь ділові угоди. Та й у цілому краще з дому не виходити, щоб мати більше шансів уникнути негативних наслідків цієї дати. В ідеалі в п’ятницю 13-го потрібно відвідати церкву.

Вибір читачів за тиждень

Відео