Онкопатологію можна виявити на ранній стадії

За окремими видами онкологічних захворювань першість тримає Тернопільщина. Україна ж перебуває на другому місці у Європі за темпами поширення онкозахворювань. Головні причини – шкідливі звички, пізня діагностика і брак належного обладнання. Про це зазначила лікар-ендоскопіст Тернопільського обласного онкологічного диспансеру Лілія Семенюк.

Онкозахворювання є проблемою всього сучасного світу. Це пов’язано із шкідливими звичками, умовами життя, стресовою роботою, – каже Лілія Семенюк.

В Україні ця проблема стоїть особливо гостро, оскільки бракує належної діагностики. Якщо подивитися на статистику, то за останні п’ять років практично не змінилася питома вага основних форм злоякісних новоутворень у структурі смертності. Основна причина — це пізнє виявлення хвороби. Тому виліковується близько 40 % пацієнтів, адже онкозахворювання найкраще лікуються на ранніх стадіях.

– На ранній стадії можна виявити онкопатологію, настільки ранній стадіях, що це можна ефективно пролікувати і навіть забути, – зазначає Лілія Семенюк. – Болі і затрудненя можуть з’являтись, коли об’єм ураження вже досить значний.

На думку медиків суттєво покращити ситуацію могло б наявність відповідного обладнання у обласних центрах.

– Безперечно треба говорити про здоровий спосіб життя і про профілактику. Але є проблема якісного обладнання. У багатьох випадках у нас змушені шукати шляхи відправлення людей для лікування і навіть діагностики за кордон. Суттєво покращити ситуацію могла б наявність відповідного обладнання у обласних онкологічних центрах. Такого обладнання бракує і нам в Тернополі. Чим краща апаратура, ти краще працювати лікарю. Тоді можна б було більше людей просити обслідуватися і лікувати хворобу поки ще є можливість запобігти летальним випадкам.

Джерело: ternopil.te.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео