Суддя з Кременця, яку посадили у сміттєвий контейнер, вимагає 20 тисяч гривень відшкодування

10 листопада у Збаражі відбулося перше засідання у справі «кременецьких люстраторів». Нагадаємо, 16 січня цього року обурені ухвалою судді Варневич активісти Кременця закинули її і голову районного суду у контейнер для побутових відходів.

Передісторія «сміттєвого» інциденту така.

13 січня ц.р. суддя Людмила Варневич розглянула і винесла ухвалу у кримінальній справі стосовно колишнього голови Почаївської міськради Олега Іванюка. Його обвинувачували у зловживанні владою і службовій підробці. Іванюку інкримінували незаконне відчуження на користь не встановлених осіб трьох ділянок земель комунальної власності площею 1,4, 1,5 і 1,6 га.

Землю продати хотів, але - не винен

Ухвала судді Варневич містить 11 сторінок тексту. На 10 сторінках розписано, як у Іванюка виник злочинний намір, спрямований на незаконне відчуження земель комунальної власності територіальної громади Почаєва, і як він його реалізував по кожному з трьох епізодів.

Мотивувальна частина закінчується висновком: «Таким чином, в результаті злочинної діяльності Іванюка було незаконно відчужено земельні ділянки загальною площею 4,5 га вартістю 88 998,80 грн, що в 100 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, чим громаді Почаєва завдана істотна шкода».

Попри доведеність злочинних намірів Іванюка, суддя врахувала «пом’якшуючі» обставини у біографії мера-продавця. Зокрема, те, що він «вперше скоїв кримінальний злочин, позитивно характеризується за місцем проживання, нагороджений урядовими нагородами, брав активну участь в громадському житті міста». За що, іншими словами, карати? До того ж Іванюк уже звільнився з посади міського голови за власним бажанням і "вчинити злочин з використанням цієї посади не може"...

Суд дійшов висновку, що на момент розгляду справи «внаслідок зміни обстановки діяння Іванюка втратило громадську небезпеку, і обвинувачений перестав бути суспільно небезпечним».

Знайшли цапа-відбувайла

Ухвала суду: «звільнити Іванюка від кримінальної відповідальності і закрити кримінальне провадження, повернути Іванюку закордонний паспорт» роздратувала громадськість. До Варневич прийшли хлопці з «Правого сектора» з вимогою написати заяву про відставку. Суддя відмовилась. Тоді її підхопили за руки-ноги, винесли на подвір’я і посадили у смітник. Невдовзі туди ж «загримів» і голова Кременецького райсуду Євген Зембра.

Відносно "люстраторів" порушили кримінальне провадження. Правоохоронцям вдалося вирахувати лише одного з них, Віталія Ващенка. Його посадили під домашній арешт. Без засобів до існування зараз перебувають дружина-інвалід Віталія і двоє його дітей.

Суд, який розпочався у Збаражі 10 листопада, тривав лише півгодини - не прийшла на засідання одна з учасників процесу. Усе ж, як пише на своїй сторінці Народна рада, Людмила Варневич встигла заявити про свої претензії до кривдника Ващенка, оцінивши моральну шкоду у 20 тисяч гривень. Ці гроші у випадку, якщо справа буде виграна, суддя планує передати на потреби військового госпіталю у Дніпропетровську.

Суддя Людмила Варневич

Коли до діла - всі в кущі

Народна рада тим часом вказує, зокрема, на один красномовний момент у ході цього «напівзасідання»: «На жаль, не прибув жодний представник Правого Сектора (учасники якого мали пряме відношення до подій біля суду 16 січня, клич на відході - "Люди, не бійтеся, ми з Вами."). Не було і представників Народного Контролю, від політичної сили якої і пройшли активісти Народної ради на виборах до органів місцевого самоуправління. Вагомий десант підкинула кременецька Свобода, яка, очевидно, зрозуміла, що з часом пересадять усіх поодинці…».

Користувачі спільноти Типовий Кременець не залишились байдужими до звіту Народної ради про хід засідання. Користувач Олександр Полішук, зокрема, написав: «На сьогодні Варневич вимагає моралі у Ващенка, а де ж була її мораль, коли виправдала злодія своїм самовпевненим рішенням? Інша чесна та порядна людина простила б усе, але ні! Звикнувши до легких грошей та хабарів, Варневич мріє про 20 тис. відшкодування. А хто відшкодує витрати тих людей, котрі намагалися зупинити корупцію Іванюка? У кременецьких суддів укорінилася звичка, що вони володарі "справедливості", а насправді вони є володарями хабарів. Їм важко змиритися з тим, що їх хтось вчить або підправляє помилки. Чи можуть у наш час більшість порядних людей жити так, як судді? Мати по 2 дорогих машини, їздити періодично за кордон на відпочинок і з сім'єю, ходити щодня у нових дорогих сукнях? Чи соромиться та ж суддя Варневич за свої справи по Іванюку?».

«Що було під судом, лепетало пів Кременця, зловтішалося і раділо з вчинку, який є протизаконний, - висловила свою думку Надія Медецька. - А тепер де ті "борці" за справедливість? Невже одна людина все це вчинила? Тепер знайшли крайнього, який віддувається за все. У нас так завжди. Тому кругом беззаконня процвітає по повній програмі. Проте, якщо спробуєш з ним боротися, понадієшся на колектив - будеш дурнем. І ті, що підтримували, у разі чого, першими сховаються "в кущі". Обвинувачені мали бути, в першу чергу, охоронці суду, які навіть не спробували виконати свій обов’язок: захищати суддю».

Наступне засідання у справі «Варневич проти Ващенка» має відбутися 7 грудня.

Наталія ТАРНАВСЬКА

Фото з відритих джерел
 

Вибір читачів за тиждень

Відео