Юрій Винничук «наварив» новий роман (фото)

Львівський батяр з тернопільським корінням Юрій Винничук вчора, 12 листопада, презентував тернополянам свій новий роман «Аптекар». Автор привіз також інші книги, зокрема, - славнозвісне «Танго смерті», «Діви ночі», «Груші в тісті», «Весняні ігри в осінніх садах».

Творча зустріч з Винничуком відбулася в Opera Club (РК “Максим”) у рамках засідання клубу поціновувачів сучасної української літератури «Літопростір», який діє при Тернопільській обласній бібліотеці для молоді.

 

Нині залюбки читають українську літературу

Модератор «Літопростору» і старший бібліотекар обласної бібліотеки для молоді Ліда Грищук каже, що книги Юрія Винничука в бібліотеці не залежуються, бо молодь любить читати і цікавиться новинками літератури.

«Клуб «Літопростір» успішно діє протягом двох років, –  каже пані Ліда. – Щоразу ми запрошуємо до себе в гості сучасних авторів. Засідання проводимо в теплій, невимушеній атмосфері, за чашкою кави і з десертами.

Здебільшого запрошуємо місцевих авторів, адже не завжди є можливість привезти когось іменитого. Найбільше мені запам’яталися зустрічі з Надійкою Гербіш, Уляною Галич, Наталією Пасічник. Зараз сучасна українська література користується неабияким попитом. Якщо раніше здебільшого брали зарубіжних авторів і російські детективи, то зараз залюбки читають українську літературу».

«Батько – з Лановецького району, мама – з-під Кременця»

Корені батьків Винничука - на Тернопільщині, а сам Юрій народився на Івано-Франківщині, якій з радістю хотів би повернути стару назву Станіслав. У село Підлісне на Кременеччині Юрка вивозили на літні канікули. Потім він переїхав до Львова, де й розпочалося його бурхливе батярське життя, яке стало основою не для однієї книги.

Винничук – журналіст, письменник, публіцист та… «особистий ворог овоча». Титул останнього автор заслужив після свого скандального вірша «Убий пі****са» з алюзією на президента-втікача, хоча розпочав писати цю поезію ще за Кучми. Як каже сам Винничук, - «вірш тупий, простий, дохідливий». 

У дві години розмови письменника з читачами вмістилося чимало веселих батярських історій, життєвих дотепів та розповідей про парубоцькі пошуки щастя, які знайшли своє місце на сторінках книг. Чи пише щось зараз, письменних не зізнався, але розповів, що він з тих літераторів, котрі довго думають, виношують все в собі і потім дуже швидко пишуть.

Винничук, як відомо, любить куховарити й зібрав в одній книзі (Юрій Винничук «Галицька кухня. Історія, рецепти та обличчя» ) 70 рецептів галицьких страв, приготованих галичанами за сімейними рецептами. Письменник зізнається, що поки готує щось на кухні, то в його голові теж «вариться» щось, але літературне. 

Під кінець зустрічі Юрій таки привідчинив двері своєї літературної кухні і поділився бажанням написати продовження нещодавно презентованого роману «Аптекар».

«Для цього роману я змушений був, ясна річ, вивчити побут Львова того часу, рівень медицини не тільки в Львові, а й у Європі. Але мені це все було цікаво. Я вважаю, що коли самому письменнику цікаво писати, то читачу буде цікаво читати. Коли мені не цікаво, я не пишу», – так пояснив Винничук.

Що саме так зацікавило автора у Львові ХVII-XX століття, читайте на сторінках «Аптекаря».

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео