На Теребовлянщині – бунт через адмінреформу

Поспіхом зроблена адміністративна реформа у Тернопільській області, внаслідок якої утворилося рекордні 26 громад, тріщить по швах. На сьогодні люди залишаються незадоволені штучним об’єднанням їх мега-утворення.

Зокрема, першою назріла проблема з Теребовлянською громадою, куди зігнали одразу 14 сільських рад, а детальних рекомендацій не дали. Тепер новообраний міський голова Теребовлі ігнорує об’єднані села.

Першими проти об’єднання виступили села Семенів та Підгайчики. Про від’єднання подумує і громада села Ласківці, яким до центру у Теребовлі добиратися майже сорок кілометрів.

Село Семенів залишається без сільради і голови. Тепер воно, і ще півтора десятка сусідніх населених пунктів у складі Теребовлянської міської об’єднаної громади. Теребовля – це райцентр. А значить, для всіх сіл буде загальне керівництво і загальний бюджет. Жителі Семенова зібралися, щоб обговорити, чи хочуть вони в громаду?

“То все буде до занепаду. в такому балагані ми пропадемо. Ми і Теребовлею не станемо і село зруйнуємо”, – говорить Лев Лісний, житель Семенова.

Невдоволення селян запізніле. Згоду на об’єднання в громаду голова сільради Семенова підписала ще в липні. Однак жителі стверджують – про реформу дізналися, тільки коли прийшли на вибори 25 жовтня.

Не знайшли в бюлетенях кандидатів на пост голови їхньої сільради. Зате їм запропонували обрати мера Теребовлі. Галина Кривінська, яка ще зберігає повноваження голови сільради до першої сесії в Теребовлі, ось як пояснює, чому не сповістила семенівців про реформу:

“Не зробила обговорення в селі, не зробила зборів. Чому я не зробила зборів? А я не зробила зборів, бо я не знала, що говорити”, – говорить Галина Кривінська, голова Семенівської сільради.

Люди хвилюються, а що, коли тарифи за комуналку в селі підвищать до рівня міських? Не влаштовує їх і те, що за будь-якою довідкою доведеться їздити в місто. Тому одностайно голосують за збереження своєї сільради.

Жителі села зібрали кілька тисяч підписів і тепер через суд вимагатимуть скасування рішення про приєднання до райцентру. Заручилися підтримкою юристів. Ті кажуть – якщо процедура об’єднання в громаду пройшла з порушенням, то у селян є шанс виграти суд.

“Якщо не почалася процедура об’єднання громад із обговорення такого живого, якщо це не ваша воля на об’єднання громад, то це є те порушення закону. Яке єдине достатнє для того, щоб скасувати будь-яке рішення”, – говорить Олександр Щур, адвокат Рівненської спілки адвокатів.

Проти реформи жителі ще кількох сіл в тому самому районі. І теж мають намір бунтувати. Та в обласному Офісі Реформ, який курирує об’єднання сіл в громади, ситуацію коментують так:

“Вони зараз не можуть вийти, бо механізму виходу немає. Тільки якщо буде врегульовано процедурну як має бути цей вихід, тоді можна буде говорити про якісь наслідки”, – говорить Віктор Литвинчук, директор офісу реформ у Тернопільській області.

Нині в Тернопільській області офіційно зареєстрували 26 територіальних громад. Але майже всюди тепер проблеми: жителі скаржаться, що їх не запитали, а голови сільрад навіть пишуть заяви в прокуратуру – мовляв, їхні підписи під згодою на об’єднання в громаду – були підроблені.

Джерело: LTDaily

 

Вибір читачів за тиждень

Відео