Несподіване перевтілення Лесі Романчук

У Тернополі стартував лекторій "Красиве і корисне". Відтепер щодня впродовж листопада тернополяни можуть не лише прослухати 5 лекційних циклів улюблених письменників, а й спілкуватися з ними віч на віч, ставити безліч запитань.

Спектр тем найрізноманітніший, починаючи від "Саду Волинських Афін" (Юлія Бондючна) і завершуючи "Полба: нові можливості древнього злаку" (Марія Лавренюк). Оскільки мій улюблений день четвер (а за східною філософією це день Вчителя), то я вибрала собі його і потрапила на відкриття циклу лекцій "Як бути здоровим і щасливим?". Четвер за графіком належить золотій письменниці України, кандидату медичних наук, доценту Тернопільського державного медичного університету Лесі Романчук.

Тема була серйозна - "Жити в гармонії з гормонами". Отож, побачивши пані Лесю в білім халатику, всі забули про Спілку письменників, де відбувався захід, і мимоволі перевтілились у студентів і студенток медичного вишу. Пані Леся розповідала про таємницю холестерину, синтез естрогенів і який стосунок ми маємо до проліферації, про  гормон дофамін, який відповідає за задоволення життям і робить нас щасливими. 

Свою лекцію Леся Романчук обірвала на найцікавішому місці. Так робить вона й у своїх книжках перед тим, як ставить крапку. Щоб довідатись про те, що з цими естрогенами робити, заінтриговані слухачі і слухачки (більш, ніж впевнена) прийдуть наступного четверга на другу лекцію "Гормон щастя і гормон сну - рідні брати". 

Розповідає модератор лекторію, письменник Сергій Синюк: "Такі лекторії працюють у Волинській та Рівненській областях. Ці лекції не для галочки. Довколишній світ швидко змінюється, особливо його інформаційно-культурний простір. У період Радянського Союзу не було Інтернету, але успішно працювало Всесоюзне товариство "Знання". Лекції, які ми пропонуємо, в Інтернеті не знайдете. Вони навчать вас самостійно мислити і робити важливі висновки, які знадобляться у повсякденному житті".

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео