Журналістів навчали заощаджувати енергію (фото)

У Тернополі завершився семінар для ЗМІ «Енергоефективність та соціальний захист населення в умовах підвищення тарифів». У ньому взяли участь журналісти з різних куточків Тернопільщини, а також Хмельницького і Кам’янця-Подільського.

Семінар проводився в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», який впроваджений у 2013 році і розрахований на 4-5 років.

- Людям катастрофічно бракує інформації стосовно енергоефективності, тарифної політики, - зазначила доцент, старший консультант з питань залучення громадськості Кадрія Сафіуліна. - Доказом цього є проведені нами соціологічні опитування. Так, інформації щодо енергозберігаючих технологій бракує 39% жителям України. 9 з 10 українців впевнені, що впровадження енергозберігаючих технологій потребує дуже значних коштів (90%) і що їм просто не вистачить коштів для реалізації таких заходів (88%). Також населення гостро піддає критиці нинішню вартість комунальних послуг, називаючи її непрозорою і необ’єктивною. Так вважають 83% опитаних. 

Упродовж двох днів журналісти обговорювали теми житлово-комунального господарства, енергоефективності, альтернативних джерел енергії, тарифної реформи, питань соціального захисту населення в умовах підвищення цін на енергоносії.

За словами пані Сафіуліної, нагальною потребою є широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення щодо дійсних причин підвищення цін на газ і формування виваженої громадської думки.

- Встановлення економічно обґрунтованої ціни на газ для населення ‒ це неминуча «терапія» для виживання та оздоровлення української економіки, - додала Кадрія Сафіуліна. - Окрім цього, є можливість використовувати енергозберігаючі технології, витрати на які зможуть окупити себе найближчим часом. І хто, як не журналісти, зможуть донести це до місцевих мешканців?

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео