Олег Смоляк написав «Загребльські придибенції»

 

 Це нова книжка педагога, громадського діяча, доктора мистецтвознавства, етномузиколога Олега Смоляка. Надруковано її у видавництві Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, де працює автор.

У його творчому доробку понад сто наукових та методичних публікацій, підручники, навчальні програми, фольклорні збірники тощо. Нова книжка - про рідне село Настасів Тернопільського району. “Татові казки”, “Маленький сівачок”, “Пастушок-новачок”, “Копання молодої картоплі”, “Гра у футбол”, “Перші спроби в малюванні”, “Любов до читання” – це невеликий перелік деяких назв із 66 оповідок.

  “Дехто з моїх персонажів поданий у гумористичному забарвленні, - каже пан Олег, - інші – в опосередковано белетристичному, а деякі – навіть у пасіонарному... В різних оповідях акцентовано на тих подіях, які були для мене найбільш хвилюючими і незабутніми”.

 На думку книжкового експерта, письменника Богдана Мельничука, сьогодні не кожному навіть професійному письменникові під силу такий літературний стиль. «Скажу більше: впродовж мого багатолітнього книголюбства мав нагоду перечитати сотні томів спогадів як відомих, так і звичайних людей. І лише окремі з них відклались у скарбничку мудрості та позитивної емоційності так, як от ця книжка О. Смоляка. У ній він такий, яким був у дитинстві – без прикрас, а більшість авторів, навіть розрекламованих протягом останнього часу, подають себе у своєрідному словесному макіяжі, свідомо фальшивлячи з читачами. Мовляв, хай залишуся в історії отаким гарним. До честі О. Смоляка, він зумів щасливо уникнути цього, і ми пізнаємо бентежну душу авторитетного вченого».

«Загребльські придибенції» - це тільки перша частина майбутньої трилогії.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото з архіву автора

Вибір читачів за тиждень

Відео