Депутати і правоохоронці забирають в інтернату землю

Бережанська школа-інтернат працює з 1956 року. На Тернопільщині чимало кризових сімей, тому навчальний заклад постійно затребуваний і, на жаль, так буде ще чималий період часу.

Нині інтернат став рідною домівкою для 147 дітей (із них 28 сироти та позбавлені батьківського піклування) віком від 3,5 до 18 років практично з усіх районів Тернопільської області. Завдяки правильно поставленій роботі, випускники навчального закладу мають можливість реалізувати себе в житті. Але не все у них та їх наставників складається легко…

Діти в інтернаті забувають про проблеми в родинах

Пройшовшись по головному корпусу та допоміжних приміщеннях, стає зрозуміло, що, які б не були дитячі проблеми, в Бережанській школі-інтернаті їх знають та розуміють.

– До нас потрапляють діти з проблемних сімей, зазвичай за направленням соціальних служб та служб захисту дітей. Були випадки, коли до нас направляли цілі родини – по 4-5 дітей, а одного разу з сім’ї з Підгаєччини було 11 діточок. Завдяки атмосфері нашої школи-інтернату, діти швидко адаптовуються і не відчувають тих проблем, які в них могли би бути, навчаючись у загальноосвітніх школах з великою кількістю учнів. Групи у нас сформовані від 6 до 12 дітей, тим самим наші педагоги мають можливість приділити велику увагу навчанню та вихованню дітей даної категорії, – розповідає директор закладу Михайло Старко.

У Бережанському інтернаті учні мають можливість навчатися у класах інтенсивної педагогічної корекції, а ще вони мають змогу отримати робітничу професію.

– Педагоги нашої школи у своїй роботі враховують індивідуальні здібності учнів, надають допомогу тим дітям, які цього потребують, працюючи з ними в маленьких групах (по 1-3 чол.). А якщо відчувається проблема дитини в якомусь предметі, то педагог працює з нею окремо. Додатково займаються вчителі з обдарованими школярами. Також у нас працюють логопедична та психологічна служби, соціальний педагог. А ще старші діти (9-11 класи) навчаються робітничим спеціальностям – оператор комп’ютерного набору та швачка, – не без гордості зауважує керівник інтернату.

Діти, які навчаються у Бережанській школі-інтернаті, досить активні. Багато з них відвідують різні гуртки, займаються у спортивних секціях. Вони неодноразово здобували перемоги на різноманітних конкурсах, спортивних змаганнях тощо. Зокрема, дві дівчини й один хлопець є чемпіонами України з пауерліфтингу, акробатична група інтернату – краща в області, а двоє хлопців захищають честь Бережан у Всеукраїнській дитячо-юнацькій футбольній лізі.

– У Бережанській школі-інтернаті я навчаюся 7 років, чотири останніх займаюся пауерліфтингом. У навчальному закладі створено всі умови, щоб розвивати фізичні здібності. Завдяки цьому, я став дворазовим чемпіоном України з пауерліфтингу, являюся рекордсменом області та кандидатом до збірної України. Мої найкращі показники: станова тяга – 155 кг, присідання – 140 кг, жим лежачи – 77, 5 кг. У майбутньому хочу професійно займатися спортом, – розповів 10-класник Володимир Вакуленко.

Михайло Старко, провівши екскурсію інтернатом, показав класи, спальні приміщення, кімнати відпочинку, тренажерний та актовий зали, бібліотеку, столярну майстерню, душові й туалети, кімнати гігієни, столову, приміщення для анімотерапії, баскетбольно-волейбольний майданчик зі штучним покриттям. Безпосередньо при огляді майстри приводили до ладу фасад головного корпусу, а старші учні готували футбольне поле до зимівлі. У перспективі розглядається питання будівництва невеликого басейну. По правді кажучи, чогось подібного не побачиш навіть у жодній школі обласного центру.

Покращені умови перебування та проживання дітей стали можливими завдяки спільним зусиллям держави та спонсорів, яких активно залучає керівництво навчального закладу.

– Місцеві й зарубіжні благодійники готові допомагати нашому інтернату. Ми не просимо грошей. Краще, якщо вони придбають те, що потрібно дітям. Хтось допоможе будівельними матеріалами, хтось організує роботу майстрів, хтось купить взуття тощо. Ми вдячні всім, хто проявляє ініціативу та підтримку. Адже державних грошей вистачає лише на оплату праці вчителям і вихователям, сплату комунпослуг та забезпечення повноцінного п’ятиразового харчування, – зазначив Михайло Васильович.

Правоохоронці через підставних осіб посягають на дитячу землю

Так історично склалося, що Бережанська школа-інтернат підпорядкована обласній раді, а знаходиться вона у самому центрі Бережан, на вулиці Руській. Міська рада вже давно «нерівно дихала» на майно і територію, яку має навчальний заклад. На жаль, так сталося, що попередні керівники інтернату з різних причин (відсутність грошей чи бажання) не закріпили за ним усієї земельної ділянки. А це – 7,89 га. Оскільки в жодної попередньої влади не піднімалася рука на територію дитячого інтернату, то ситуація з землею вирішувалась сама собою. Натомість коли до керівництва навчальним закладом прийшов молодий та ініціативний Михайло Старко (до цього в інтернаті працював на різних посадах), він почав розгрібати «хвости» попередників. І одне з ключових питань для нього - закріпити землю за інтернатом. Для цього Тернопільська обласна рада, як власник майна, яке перебуває на балансі Бережанської школи-інтернату, надала дозвіл адміністрації навчального закладу на оформлення документів, що засвідчують право власності на земельну ділянку. З 2011 року школа-інтернат неодноразово зверталася до Бережанської міської ради з клопотанням надати дозвіл на виготовлення технічної документації на земельні ділянки для обслуговування будівель і споруд. Але хороші наміри Михайла Васильовича наштовхнулися на супротив міської ради і її депутатів. Один з них навіть зробив безглузду заяву, мовляв, директор збирається розпустити інтернат, переоблаштувати його під готель, а землі забудувати. Ну не можуть народні обранці збагнути, що людина може бути віддана роботі та дбати за навчальний заклад і його вихованців, як за рідних.

Отож інтернат на свої прохання про закріплення землі отримував звичайні відписки. А далі депутати пішли в наступ. На третій частині господарського подвір’я (на площі орієнтовно 0,40 га), де розташовані будівлі та споруди навчального закладу (гараж, склад кастелянки та туалет), бережанські слуги народу вирішили збудувати гаражі й надали відповідний дозвіл двом фізичним особам.

– Дуже прикро, що окремі депутати Бережанської міської ради причетні до проблем, які створювались навчальному закладу. Позиція районної влади на стороні інтернату. Ми активно вступали у конфлікт з людьми, окремі з яких працюють у правоохоронних органах, які, на жаль, заради власної вигоди (земля виділялася не безпосередньо їм, а їхнім родичам) зловживали своїм службовим становищем. Однак активна позиція керівництва школи і небайдужих місцевих громадян не дозволила дерибанити територію інтернату і зазіхнути на святе – на те, що належить дітям, які, на жаль, обділені, життям, – зазначив голова Бережанської РДА Володимир Петровський.

До речі, про визнання незаконними дій та рішень міської ради щодо цієї ділянки позов до суду направили бережанські прокурори… А тим часом силами інтернату на вищезгаданій території облаштовано дві роздягальні та відремонтовано два надвірних туалети, щоб можна було належним чином розміщувати футбольні команди на призи клубу «Шкіряний м’яч».

…Але і на цьому бережанська влада не зупинилася. У листопаді 2013 року депутати міської ради вирішили віддати землі стадіону інтернату, не спитавши його користувача та власників, під будівництво… спортивної школи. Юристи інтернату намагаються скасувати і це рішення в суді, але справа в іншому. Реалізувати подібний проект за нинішніх економічних умов не можливо, і мислячі депутати не можуть цього не знати. Головне у даному випадку – забрати землю в інтернату, а далі плани можуть змінитися… А чом би на великій площі, де нині знаходиться інтернатний стадіон, не розмістити, скажімо, котеджне містечко чи гаражі тих самих депутатів. І про це в Бережанах відкрито говорять не лише пересічні жителі та працівники інтернату, а й високопосадовці із владних коридорів.

На сьогодні справи щодо рішень Бережанської міської ради, які порушують земельні права інтернату, знаходяться в апеляційній інстанції. Сподіваємось, що новообраний склад Бережанської міської ради припинить посягати на землі та майно навчальної установи, а судді приймуть законні рішення на користь вихованців інтернату.

КОМЕНТАР

Любомир Крупа, директор департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА:

– Позиція департаменту освіти ТОДА однозначна: спірна земля має залишитися за інтернатом. Більше того, наш юрисконсульт здійснює юридичний супровід справи та консультує представників школи-інтернату. Якщо говорити про совість, мораль, християнські чесноти, то логіки в діях Бережанської міської ради, яка намагається забрати землю не в будь-кого, а в дітей, які виховуються у специфічному навчальному закладі, немає. Але якщо йдеться про інший бік питання, то, звично, хтось зацікавлений отримати землю у центрі Бережан. Більше того, як стало відомо, дійові особи у цій справі не прості бережанці, а люди, які б мали захищати інтереси держави…

Володимир Петровський, голова Бережанської РДА:

– На сьогоднішній день не можна сказати, що проблеми з землею Бережанської школи-інтернату вирішено остаточно. Ситуація стабілізувалась, але вона ще на 100 відсотків не виправлена. Маю надію, що після місцевих виборів усе значно покращиться і в міській раді до цього спірного земельного питання більше повертатися не будуть. Наскільки я бачу, там здорова більшість, яка цього не допустить. А ще оновлена міська рада все-таки має дати погодження інтернату щодо виготовлення акта на землю включно зі стадіоном та господарською територією.

Довідка. Згідно з законом України «Про освіту», основні фонди, оборотні кошти та інше майно державних навчальних закладів, установ, організацій та підприємств системи освіти не підлягають вилученню, крім окремих випадків, передбачених чинним законодавством.

Джерело: gazeta1.com

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео