Наступний рік на Тернопільщині присвятили Генію сучасності

Про відзначення на Тернопільщині року Івана Марчука йшлося під час зустрічі голови ОДА Степана Барни з громадсько-культурним діячем Богданом Хаварівським, власником ТРЦ «Подоляни», меценатом Василем Чубаком і живописцем Іваном Марчуком.

У 2016 році Іванові Марчуку виповниться 80, тому наступний рік буде присвячений його творчості.

«Іван Марчук – жива легенда нашого часу, - констатував Степан Барна. – Без сумніву, він гідний звання «Герой України», тому відповідне клопотання буде направлено в Адміністрацію Президента України. Також ми пропонуватимемо включити відзначення ювілею живописця у перелік заходів в «Мистецькому Арсеналі» у Києві».

У рамках відзначення Року Івана Марчука на Тернопіллі відбудеться відкриття виставки митця та зустріч з його односельцями – жителями Москалівки Лановецького району.

Довідково: Іван Марчук  - український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Почесний громадянин Тернополя.
2007 року потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала британська газета The Daily Telegraph. Доробок митця налічує понад 4 000 творів і понад 120 персональних виставок.

Є засновником нових стилів у мистецтві, зокрема «пльонтанізму» (таку назву митець жартома дав своєму стилю — від слів «плести», «пльонтати»: картини ніби створені з клубочків чудернацьких ниток). Сьогодні його картини вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії, йому пропонують виставлятися в найкращих залах світу.
Картини Івана Марчука зберігаються в багатьох колекціях у різних країнах світу.

Прес-служба ОДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео