У Тернополі перевіряють рівень ІQ та здоров’я кандидатів у поліцейські

Військово-лікарську комісію почали проходити на Тернопільщині ті кандидати у поліцію, які уже успішно здали тест на загальний розвиток. Триватиме цей етап до кінця листопада. Далі претендентів у поліцейські чекає перевірка на фізичну витривалість, психодіагностичний тест та особиста співбесіда у Києві.

У результаті, до поліції області із 4600 претендентів відберуть 200-250 кандидатів, які пройдуть навчання на базі Львівського державного університету внутрішніх справ. Їх розпочати планують наприкінці січня, вчитимуть поліцейських протягом двох місяців, повідомляють у секторі комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській  області.

Прозорий відбір

Як стверджує т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції України в області Олександр Богомол, перехід від міліції до поліції в області відбувається прозоро та справедливо, адже:

- тестування проводять через програму, доступу до якої немає у місцевих, перевірятимуть його безпосередньо у Національній поліції України;

- щодо корупції під час проведення медкомісії - усі скарги будуть розглядати та оперативно реагувати на них;

- тест на фізичну підготовку фіксуватимуть на камеру;

- співбесіду проводитиме комісія з представників департаменту патрульної поліції.

Тернополянка Соломія Федюк склала тести загального розвитку успішно і готується до медкомісії. Дівчина розповідає, що результати огляду не контролюють на базі медичного закладу МВС.

«Результати аналізів та інші довідки ми приносимо на місце. Ні для кого не секрет, що їх позитивні форми можна без проблем взяти у медичних закладах. Доречніше було б проходити повноцінний огляд у лікарні УМВС в обов’язковому порядку», - зазначає 22-річна Соломія.

Дівчина працює медиком у Тернополі, є громадським активістом, займається спортом. Каже, що пішла в поліцію заради участі у змінах країни. Таке розуміння, на її думку, мають не усі кандидати.

«На жаль, після спілкування з кандидатами в поліцейські, у мене склалось враження, що частина з них просто хочуть втілити в життя незрозумілу для них дитячу мрію, - продовжує Соломія. – На даному етапі немає повної об’єктивності відбору. Під час анкетування не було запитання про мотивацію. А проходження медкомісії таким чином– не є показником здоров’я. Результати тестів не свідчать про логічне мислення, відповідь багатьох завдань випливала із системи побудови стандартного тесту. Сподіваюсь, наступні етапи розкриватимуть справжню картину більшою мірою. А ще велика надія, що під час останньої співбесіди  не буде корупційної складової».

Нагадаємо, що головними вимогами до кандидатів у поліцейські є:

-     Вік - 21-35 рр.;

-     Українське громадянство;

-     Знання української мови (бажано знання англійської);

-     Повна загальна або вища освіта;

-     Посвідчення водія категорії «В»;

-     Відсутність судимості;

-     Хороша фізична підготовка.

Скорочений штат

Головним завданням реформи правоохоронних органів є оновлення кадрів та звільнення їх від політичного впливу. Закон України «Про Національну поліцію» вступив в силу з

7 листопада цього року. Міліція втратила свої повноваження, деякі підрозділи розформовані, а працівники або звільняються, або проходять переатестацію. За словами самих працівників міліції, в області ця процедура відбувається згідно усіх законодавчих норм.

«Усі бажаючі мають змогу залишитись і пройти відбір у поліцію, - розповідає колишній працівник міліції (прізвище редакції відоме, - прим.ред). – На даний час зарплати залишаються ті ж, обов’язків стає в рази більше. Коли закінчать реформу і скільки ще колишні міліціонери будуть лише в.о. поліцейських – невідомо. За якими критеріями насправді відбирають у поліцейські нашої області – також ще зарано робити висновки, та корупційну складову так переконливо виключати не варто».

За інформації сектору комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській  області, у ході реорганізації було скорочено 818 посад. В області ліквідували “Грифон”, “Беркут”, спецприймальник, практично ліквідували підрозділи ДАІ в райвідділах. Під скорочення потрапило 203 працівники, з них 15 вийшли на пенсію.

Після реорганізації напряму підпорядковуватимуться головному офісу Національної поліції департаменти боротьби з наркозлочинністю, з економічними злочинами, теперішній МРЕВ, а в майбутньому – Центр обслуговування населення та експертно-криміналістичний центр. Вертикаль поліції складається з міністра, заступника міністра, департаменту поліції та поліції у містах. Міністр внутрішніх справ призначає керівника поліції , але не впливає на роботу служби, нею мають керувати на місцях.

Представників ДАІ замінюють патрульні поліцейські, які будуть мати відповідне обладнання для автофіксації порушень під час дорожнього руху. Автомобілі патрулів будуть оснащені сучасними засобами зв’язку та підключені до електронних баз. Кожен патрульний матиме нагрудну камеру і планшет. Щоправда, коли діятиме автофіксація – питання часу з втілення фінансової та нормативно-правової складових. За словами Олександра Богомола, для майбутніх працівників патрульної поліції в області  уже є автомобілі та все необхідне обладнання. 

Більшість спецпідрозділів, такі, як «Беркут», «Сокіл», «Грифон» замінить КОРД (Корпус оперативно-раптової дії). Поліцейським КОРДу заборонено - бити кийками по голові, шиї, ключицях; застосовувати водомети при температурі нижче +5 градусів; застосовувати наручники більш, ніж 2 години. Залучатимуть їх тільки за умови, що протест чи демонстрація виходять із мирної площини. Безпека під час мирних акцій буде під контролем патрульних поліцейських та Національної гвардії. Повноваження патрульних можуть виконувати громадські рухи, як «Дозор-1» у Львові.

Нова система руйнує дублювання функцій та зменшує відсоток управлінського персоналу, це повинно зробити роботу ефективнішою. На результат також вплине фінансова складова. У першу чергу зарплати збільшать для  патрульних, вони стартуватимуть від 8 тисяч гривень.

Повноваження тимчасового поліцейського

Правоохоронці вже нової структури мають право користуватися посвідченнями, печатками, логотипами та емблемами міліції і МВС України до кінця 2016 року. Також у цей період поліцейським дозволяється носіння та використання форменого обмундирування, визначеного для працівників міліції. Перехідний процес від старого до нового триватиме близько шести місяців.

Ситуацію в Тернопільській області вдається контролювати тимчасовим штатом поліції. Відколи вступив в дію новий Закон про поліцію, не піднявся показник росту злочинності. Працівників стало менше, тому збільшили їх навантаження. Систему реагування на звернення громадян відпрацьовували заздалегідь. В Тернополі та Тернопільському районі діють групи швидкого реагування, модернізована служба 102 із збільшеним вдвічі штатом. Працівники Державтоінспекції, відповідно до закону, виконуватимуть свої функції до кінця 2016 року. Аналогічна ситуація і з дільничними інспекторами. А фахівці у справах по боротьбі з корупцією, торгівлею людьми, зброєю, слідчі та інші спеціалісти пройдуть спец-перевірку та люстрацію. Ті, чия репутація буде бездоганною, продовжать роботу в новоствореній поліції. Також головний поліцейський області закликає усіх громадян повідомляти про негативні моменти біографії нових претендентів, які проходять конкурс.

 

Правоохоронні органи:

 

ДО реформи

ПІСЛЯ реформи

Патрульна служба підпорядковується міському управлінню, міське управління – головному управлінню, головне управління – центральній владі.
 

Вертикаль нової поліції складається з міністра, заступника міністра, департаменту поліції та поліції у містах. Служба підкоряється своєму керівництву в містах. Але міністр призначає керівника поліції. Керівники на місцях - під контролем департаменту поліції.

 

Набір кадрів по зв’язках

Прозорий набір кадрів на конкурсній основі

Відсутність орієнтації на громаду

Громадські рухи можуть виконувати повноваження патрульних

Дублювання функцій в управлінському апараті

Скорочення чисельності штату

Зарплата 2-3 тис грн

Зарплата патрульних – від 8 тис

Складна система управління

Електронна система управління

Низка спецпідрозділів

КОРД (Корпус оперативно-раптової дії), який залучатимуть  тільки за умови, що протест чи демонстрація виходять із мирної площини. Безпека під час мирних акцій буде під контролем патрульних поліцейських та Національної гвардії

 

Катерина БОЙКО

 фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео