На Тернопільщині живуть на 10 років менше, ніж у Європі

Основні показники здоров’я населення на Тернопільщині пасуть задніх. Така тенденція зберігається практично на всій території України. Не має чим похвалитися наша область у плані природного приросту та середньої тривалості життя. А зниження захворюваності на туберкульоз збалансовує ріст онкозахворюваності.

Демографічна ситуація в області, як і в державі в цілому, залишається складною. Про це під час засідання колегії департаменту охорони здоров’я ТОДА заявив заступник директора Володимир Курило. За останні десять років кількість населення України зменшилась на 10 млн. осіб. Щороку наша держава втрачає близько 700 тис. населення. Смертність складає 14,5, у той час як в країна ЄС 6,7 на тисячу жителів. Тривалість життя в Європі на 10 років більша, ніж в Україні. Для Тернопільщини, як і для решти областей держави, характерно зменшення народжуваності. Натомість спостерігається тенденція до росту загальної смертності.

- Зменшення народжуваності та збільшення показника смертності призвели до погіршення показника природного приросту, який становить мінус 1,3 проти мінус 2,3 у 2014 році. Вкрай складна ситуація в районах, де природний приріст перевищує обласний показник у два, а то й більше разів. Це Монастириський, Заліщицький, Підгаєцький та Теребовлянський райони, - зазначає Володимир Курило.

Попри це в області зріс показник дитячої смертності і становить 7,35 проміле. Єдиний район, якому вдалося оминути втрати дитячого населення,  - Лановецький.  А найнеблагополучнішою у цьому плані є Теребовлянщина.

- Вдома і дорогою в лікарню померло 11 дітей віком до одного року, тобто без належного надання медичної допомоги. Крім того, маємо в області один випадок материнської смертності, - каже пан Курило.

На Тернопільщині збільшилась не тільки смертність, а й захворюваність. Так лікувально-поліклінічними закладами зареєстровано на 4,2 тис. більше випадків захворюваності, ніж за аналогічний період минулого року. У структурі поширеності перше місце займають хвороби системи кровообігу, друге – органів дихання, третє – органів травлення, четверте – ендокринної системи.

Крім того, на 23% збільшилась інфекційна захворюваність. Актуальною залишається проблема захворювання на туберкульоз, СНІД та онкологічні захворювання.

- В області продовжується реєстрація хворих на ВІЛ-інфекції. За 9 місяців виявлено 82 випадки ВІЛ-інфікованих, у тому числі 21 хворий на СНІД. Натомість в області зменшилась кількість хворих на туберкульоз. Зареєстровано 296 хворих проти 408 у 2014 році. Найвища захворюваність у Кременецькому, Теребовлянському та Чортківському районах. Найнижча - у Гусятинському. При цьому збільшилася кількість бацилярних форм, що становить загрозу для населення, - констатує посадовець.

В області продовжується ріст захворювання на злоякісні новоутворення. І керівництво галузі не відкидає того, що частково у пізньому виявленні захворювання є вина лікарів.

І як уже зазначала «Номер один» у попередніх свої публікаціях, жителі області все рідше звертаються за допомогою медиків. У стаціонарах області проліковано майже на 2 тис. хворих менше, ніж торік. Серед основних причин зниження відвідування лікувальних закладів – відсутність  коштів та зневіра населення. Хоча медики мають інше пояснення, а саме – зменшення населення у зв’язку з виїздом за кордон. Якщо проектувати цю тезу при аналізі інших показників, то картина виглядає ще сумнішою.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео