Про порушення у ВНЗ можна поскаржитися онлайн

Profrights - це база даних, що вміщує інформацію про порушення прав викладачів та студентів у ВНЗ. Кожен представник студентства та викладацько-професорського колективу, чи просто небайдужа людина може зареєструвати своє повідомлення про порушення законодавства, яке після модерації внесуть в базу. Дані систематизовано за двома показниками – географічним та тематичним.

Метою проекту є привернення уваги до найпоширеніших видів порушень прав студентів та викладачів. Ресурс впливає на ситуацію, допомагаючи довідковою та правовою інформацією. Підсумки збору даних планують використати для подальшого вдосконалення законодавства.

«У своїй роботі Profrights дотримується законодавства України щодо захисту персональних даних і не поширює інформацію з обмеженим доступом. Profrights оцінює вірогідність причетності особи до правопорушення або неетичної поведінки і поширює відповідну інформацію лише у випадку, коли така вірогідність, на думку Profrights, є високою і ґрунтується на фактичних даних, оприлюднених у достовірних джерелах», – зазначено в статутних матеріалах ресурсу, тож наклепи та очевидна брехня в базу не потраплять.

На сайті присутні короткі довідкові матеріали з приводу найпоширеніших порушень – хабарництво, політична агітація у ВНЗ, порядок прийому на роботу, інформація про трудовий договір та інші.

На сайті зареєстровано більше 200 порушень в різних вишах України. Три з них – по Тернополю. Дві стосуються організаційних питань (доступ до інформації на сайтах ВНЗ) і одна від професора ТНТУ імені Івана Пулюя про порушення трудового законодавства.

Подібні ресурси в різних сферах діяльності обов’язково принесуть позитивні зміни. Тернопіль все більше долучається до різноманітних громадських ініціатив, що характеризує наше місто, як активного учасника суспільного життя країни.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео