Проїзд у тернопільських тролейбусах може подорожчати

Фінансовий план КП "Тернопільелектротранс" на 2016 рік та можливість підняття вартості проїзду у тролейбусах обговорювали у середу, 18 листопада, на засіданні виконавчого комітету міської ради.

- У 2015 році ми розраховували на субвенції (кошти, які повертають за перевезення пільговиків - прим.ред) в межах 20 мільйонів гривень, - повідомляє директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх. - А отримали 16,7 мільйонів. Тобто, у нас вже були втрати. Інша проблема  - заборгованості. Оскільки нам за 2014 рік не доплатили 1,7 мільйона гривень, то відповідно на перевезення пільгового пасажира на цей рік ми мали не 16,7 мільйонів, а 15 мільйонів.

Крім того у цьому році тарифи на електроенергію зросли вдвічі. Якщо на початку року підприємство платило за тарифом 36 копійок за кВт, то зараз - 72 копійки.

- У грудні тариф може зрости до 99 копійок, тобто щомісяця у нас збільшуються витрати на електроенергію, - продовжує директор. -  Якщо на початку року ми платили за використання електроенергії в межах 250-300 тисяч гривень в місяць, то на сьогоднішній день витрати електроенергії складають уже 500-550 тисяч. Попереду зима, у тролейбусах включатимемо обігрівачі і ми матимемо витрати в межах десь до 600 тисяч.

Враховуючи те, що тариф зросте ще в межах 25 копійок, то відповідно в місяць за електроенергію підприємство сплачуватиме до мільйона гривень. Окрім того, ще мораторій на підняття мінімальної заробітної плати потягнув за собою витрати на індексацію зарплати, пояснюють у КП «Тернопільелектротранс».

- Законом цей момент не було врегульовано і по поточному році ми бачимо витрати в межах 1,3 мільйона на індексацію. - пояснює пан Мастюх. -  Тому якщо порахувати усі цифри, враховуючи дану ситуацію, то розрахунковий тариф за проїзд виходить в межах 2, 71 гривень. Фінансовий план ми подавали з розрахунку 2-х гривень, але в нашому плані ми передбачали компенсацію за перевезення пільгового пасажира 28 мільйонів.

Окрім того КП "Тернопільелектротранс" має борг перед податковою в межах 1 млн грн та ще винні 1,2 млн грн пільгової пенсії. Згідно фінансових показників на наступний рік та враховуючи, що вартість самої електроенергії буде одна гривня і розрахунковий тариф на сьогоднішній день - 2,70 грн, то потрібно, щоб вартість проїзду була хоча б 2,50, кажуть представники підприємства.

До слова, тариф за проїзд 1,50 грн залишився лише у Тернополя. Наприклад, у Івано-Франківську від літа пасажири за проїзд платять 2 грн, у Львові уже подані документи на підвищення тарифу від 2 до 2,50 грн. 

Оскільки підняття тарифів на проїзд у тролейбусах може “вдарити” по кишенях тернополян, то розгляд даного питання перенесли на грудень з надією, що тарифи електроенергії ростимуть не так стрімко. 

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео