Агрофорум на Тернопільщині перейнявся долею села

Зберегти українське село для майбутніх поколінь – такий лейтмотив «Агрофоруму-2015», що відбувся у селі Добровляни Заліщицького району на Тернопільщині.

«Організатори події - низка авторитетних громадських організацій, серед яких Асоціація фермерів та приватних землевласників і Союз обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів, за активної участі Львівського національного аграрного університету», - розповів голова асоціації фермерів Заліщицького району, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Марусяк. Наприкінці 90-х років на базі району пан Ігор створив Тернопільську обласну виробничо-наукову систему «Гречка» і став її головним технологом. Відтоді видав близько 20 наукових праць, захистив дисертацію на тему вивчення і вдосконалення технології вирощування гречки, впровадження її в господарствах і здобув звання кандидата сільськогосподарських наук. Ігор Марусяк - автор наукового проекту про виробництво екологічно-чистого харчового барвника із соломи гречки. Останніх 17 він очолює Заліщицький сільськогосподарський багатофункціональний кооператив «Ратай».

«Спеціальними гостями форуму стала делегація Львівського національного аграрного університету на чолі з проректором, професором Ігорем Яцівим, - продовжив Ігор Марусяк. – Професор ознайомив учасників не лише з історією та структурою університету, але й детально розповів про основні наукові розробки і дослідження, виконані у Львівському національному аграрному університеті».

Професор аграрного університету Юрій Губені, розвиваючи тему інновацій у аграрній сфері, розповів про інноваційну модернізацію системи регулювання аграрного ринку, наголосивши на унікальному досвіді деяких країн Центральної та Східної Європи, зокрема Чехії. Науковець переконаний, що без дотримання нових стандартів неможливо налагодити не лише експорт продовольства нашим сусідам, але й забезпечити високу якість і безпеку продуктів харчування на внутрішньому ринку.

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент Ігор Дидів інформував про прикладні аспекти функціонування овочівництва, розповів про особливе значення овочів у раціоні харчування сучасної людини, продемонстрував деякі зразки нових або апробованих сортів часнику, салату, селери.

«Надністров’я – один з тих регіонів, де добре налагоджене виробництво ранніх овочів. Майбутні успіхи вітчизняних виробників овочів залежать від своєчасного опанування інноваційними технологіями в цій галузі», - акцентував Ігор Дидів. Він продемонстрував кілька розробок селекціонерів, зокрема, нових сортів часнику, використання яких дало змогу селянам за останні два роки отримати додаткові доходи.

А доцент Василь Тимочко виклав своє бачення інформаційного супроводу сучасних технологічних рішень, продемонстрував способи та інструментарії впровадження та управління проектами, зокрема із застосуванням програми Project Management. Науковець зазначив, що впровадження новітніх агротехнологій у малих формах господарювання ускладнюється через високі ціни на сільськогосподарську техніку. На його думку, доцільно застосовувати купівлю досконалих машин і обладнання через лізинг, а також шляхом створення кооперативів із спільного використання техніки.

Завершуючи наукову частину дискусії, доцент Мирослав Богіра висвітлив важливі аспекти аграрної реформи, зокрема, зробив детальний аналіз не лише сучасного стану, але й можливих напрямків розвитку земельної реформи. Вчений запропонував власні розробки щодо підвищення ефективності земельних ресурсів, нових форм оренди, зупинився на необхідності покращення обізнаності селян у царині земельного права.

Родзинкою агрофоруму став «круглий стіл», де його учасники отримали можливість безпосереднього спілкування із науковцями. Значна частина проблемних питань були адресовані ще одному представнику науки – ректору Подільського державного агро-технічного університету Володимиру Іванишину. Він розповів про діяльність за останні роки цього найстарішого на Поділлі навчального закладу. Зараз в університеті функціонує компактна мережа коледжів і технікумів. Три з них на Хмельниччині, чотири – в Івано-Франківській, Тернопільській і Чернівецькій областях.

Володимир Іванишин підтримав пропозиції голови асоціації заліщицьких фермерів щодо поновлення зв’язків гречкосіючих господарств з інститутом круп’яних культур, який діє в структурі університету.

Передовикам агропромислового виробництва були вручені Почесні грамоти і нагороди від Президента асоціації фермерів України Івана Томича, під патронатом якого був проведений «Агрофорум - 2015».

Учасників та гостей свята щиро поздоровили голова Тернопільської асоціації фермерів Євген Дуфанець, начальник управління агропромислового розвитку Іван Тимчук, голова асоціації фермерів Заліщицького району Ігор Марусяк.

Символічний букет поздоровлень і нагород доповнили виступи заслужених артистів України з Києва, Вінниці, Житомира, Івано-Франківська, Тернополя. Чарівні мелодії талановитих митців в поєднанні із красою урочища «Обіжево», де відбулися урочини з нагоди святкування Дня працівника сільського господарства, залишаться на згадку про цікаву зустріч тих, хто самовіддано працює, аби вагомішим був наш український коровай.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

     

Вибір читачів за тиждень

Відео