«Терен» у Микулинцях дізнався про рецепт «тернівки»

Жителька селища Микулинці понад двадцять років у листопаді заготовляє терен для приготування наливок та лікерів.

- Тільки не знімайте, люди і так знають мене роками, краще би помогли мені зривати, а то дощ ніби буде, - сміється Марія Маліборська. У гумових рукавицях вона зриває терен при в’їзді у селище.

- Навіщо вам та багато цих ягід, бачу, майже відро назбирали?

- Терену в хаті ніколи забагато не буває. Я вже десь років з двадцять його тут рву, в оцих окописках. То  наше спасіння взимку. Чоловік любить тернівку, та і я часом можу пригубити, але головне – що то є гарний лік від усіляких хвороб.

- А як ви робите ту тернівку?.

 - Дуже просто. Правда, трохи треба побабратися, але зато виходить дуже файна тернівочка. У нас в Микулинцях готують так: беруть з піввідра терену, і засипають десь до двох з половиною кілограмів цукру. Все то перемішують, накривають марлею і ставлять на півтора місяця в теплому місці. Тоді, коли це все вже збродить, я ще чвертку самогонки доливаю і настоюю зо два місяці. Потім зціджую і залишаю, щоб то все настоювалось не менше трьох місяців, а можна і ще більше. Потім ще раз проціджую, додаю переважно 4,5 літри самогонки чи магазинної горілки і кип’ячу недовго, до 5 хвилин. А вже наступного дня можна розливати у пляшки. Якраз на Великдень можна вже пробувати, дуже файна тернівка. 

Пані Марія поділилася і рецептом приготування лікеру. 

- Ми його називаємо «Микулинецький». Такого великого терену, як в Микулинцях, ніде не бачила. Лікер виходить дуже добрий. Беру кілограм терену, розминаю, трохи кориці даю чи скіпку гвоздики, можна ще пів столової ложки мускатного горіху розтертого, заливаю все цукровим сиропом – півлітри і додаю пляшку горілки. Настоюю два тижні, потім проціджую. Добавляю ще стільки само сиропу, добре розмішую і настоюю добу. Після цього лікер готовий. Якщо все зробите правильно, вийде лікер майже прозорого червоного кольору. Він за смаком, як слив’янка, але солодший і ароматніший. Ставлю в підвал, там він може зберігатися більше року.

Навесні пані Марія збирає квітки і молоді листочки терену. Сушить їх, а коли грипує хтось в родині, то 2-3 столових ложки заварює окропом від пів до однієї літри. Приймають цей узвар, додавши мед, 2-3 рази на день.

- Дійсно, такі рецепти народної медицини використовують при застуді, грипі, бронхіті. Таким чином, тільки беручи по півсклянки настою можна навіть домогтися зниження тиску при гіпертонії, - каже головний лікар Микулинецької фізіотерапевтичної лікарні реабілітації Зеновій Ясеник. - Хороший ефект у лікуванні цих захворювань може бути досягнутий під час прийому відвару гілок, кори або коріння терну. У цьому випадку одну столову ложку сировини заварюють 1,5-2 склянками води. А ще зібрана навесні під час руху соку кора терену – прекрасний стійкий натуральний барвник тканин та крашанок. Надзвичайно багате вітамінами Е, С, флавоноідами і антоцианами, листя терену. Є у ньому і фенолкарбонові кислоти. У плодах, крім великої кількості вітамінів Е, С, містяться дубильні речовини, стероїди, каротин, жирні олії, спирти.

За словами лікаря, плоди терену мають унікальні антисептичні, в'яжучі, сечогінні властивості. Можна застосовувати його як ефективний засіб для підняття аппетиту. Терен - потогінний продукт, він заспокоює нервову систему людини. Крім цього, має унікальну особливість швидко і ефективно вбирати в себе отрути з кишечника та шлунку. Водночас, як і кожен засіб народної медицини, терен має і свої протипоказання.

Нікому не завадить скуштувати кілька ягід терену. Їх ще не торкнулися морози, тож коли побачите на колючих гілочках ці маленькі сині плоди, зірвіть, аби через мить відчути терновий смак і запах осені…

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео