У Тернополі представили мандрівну виставку про права людини

У Тернополі в медичному університеті ГО «Права людини» представила мандрівну методичну виставку «Кожен має право знати свої права».

Виставка створена ГО «МАРТ» у межах Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

– Це Всеукраїнська виставка, що мандрує Україною з 2012-го року, в Тернополі вона вперше, –  каже керівник ГО «Права людини» Олександра Гриньків. – Захід тривав п’ять днів і складався з двох етапів: перший – навчальний і другий – сама, власне, виставка. У нас працювали сім гідів із проекту «Студентська ініціатива Тернополя «Наші права»», студенти юридичного факультету ТНЕУ та п’ятеро студентів з медичного університету. За день ми проводили 10-12 екскурсій по 45-60 хв., на яких розповідали й, можна сказати, навчали, що таке права людини, адже багато хто їх плутає з бажаннями, а це зовсім різні речі. Потрібно чітко усвідомлювати: якщо люди знатимуть свої права, то зможуть їх захищати. Звісно, після закінчення виставки ми не припинимо говорити про права людини, але наразі завдяки їй у свідомості студентів, викладачів, учнів та інших відвідувачів залишаться ті знання, які вони тут отримають.

Оскільки мандрівна виставка проходила у головному корпусі Тернопільського державного медичного університету, то своїми враженнями поділився ректор навчального закладу Михайло Корда.

– Ми вдячні організаторам за те, що виставка проходить у нашому університеті. У нас є кафедра медичного права і студенти, які його вивчають. В Україні, до речі, є лише два таких університети. В Тернополі кафедру медичного права на базі університету відкрили за ініціативи попереднього ректора Леоніда Ковальчука й попереду в нас ще багато роботи, адже ця галузь потребує розвитку і вивчення. Я був у різних країнах і бачив, яка ситуація з медичним правом у них. Наприклад, в США кожен лікар знає свої права досконало, адже якщо хворому щось не подобається, то він відразу подає позов до суду, а нам відома приказка «Обізнаний – значить озброєний».

До слова, захід спрямований на реалізацію мікро проекту «Студентська ініціатива Тернополя «Наші права», що здійснюється у межах проекту «Громадські центри юридичної та інформаційної допомоги в Україні», що реалізує Українська Гельсинська Спілка з прав людини (УГСПЛ) за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED). Проект є частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини». 

Джерело: ternopillive.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео