Митець з Буковини згадав своє тернопільське коріння (фото)

У Заліщиках відкрилась виставка скульптора, Заслуженого художника України Івана Салевича. Митець родом із Чернівців. Своє 55-річчя він вирішив відзначити персональною виставкою у колі земляків із Заліщицького району та колишніх односельців із села Виноградне.

«Вони прибули у районну бібліотеку, щоб не тільки привітати пана Івана із ювілеєм, але й переглянути частину його творчого доробку, - розповіла директор Заліщицької централізованої бібліотечної системи Ольга Тракало. – До цієї події у читальній залі ми підготували книжкову виставку «Мистецтво душі моєї», підбірку видань про Івана Салевича. А власне виставку розташували у бібліотечній вітальні «Літературні зустрічі». Тут і розповіли про талановитого митця, ознайомили присутніх із творчістю нашого краянина».

Іван Салевич – художник з широким діапазоном. Він володіє досконало живописом, графікою, скульптурою. Працює в галузях станкової скульптури. Окремі твори виконує у металопластиці, кераміці, бронзі, дереві. Крім цього, він ще творить і в станковій графіці, використовуючи монотипію, пастелі, акварелі, пише і в олійному живописі, у змішаній техніці, створює інсталяції. Твори Івана Салевича – це погляд у майбутнє, вони сповнені філософського змісту. Це мистецтво, що примушує людину думати, відзначали під час відкриття виставки поціновувачі його творчості.

Скульптурні, живописні роботи митця зберігаються у музеях і приватних колекціях України та за кордоном. У серпні цього року журі Всеукраїнського архітектурного конкурсу «Пієта» оголосило трійку найкращих скульптур пам’ятника «Небесній Сотні» у Чернівцях, серед найкращих - Іван Салевич.

Звертаючись до земляків, митець згадав рідне село, навчання у Вижницькому училищі декоративно-прикладного мистецтва та Московському вищому художньо-промисловому училищі на факультеті монументального та декоративно-прикладного мистецтва. У Чернівцях художник проживає і творить вже майже три десятиліття. А цей рік став особливим, знаковим у його житті - Іван Салевич був удостоєний звання «Заслужений художник України». У березні 2015-го у Сторожинецькому районі Чернівеччини урочисто відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку, який виконав Іван Салевич з граніту і бронзи. А потім, у травні, в галереї Канадсько-української мистецької фундації в Торонто відбулась персональна виставка робіт українського митця.

У доробку пана Івана є скульптурно-монументальні композиції, які прикрашають парки та будівлі українських міст, він автор меморіальних дошок, пам`ятників Тарасу Шевченку, Назарію Яремчуку, іншим видатним особистостям.

Творчі зустрічі Івана Салевича відбулись цього літа також в Італії. Дуже цікаво розповідав митець про ІІІ Всеукраїнське трієнале "Український фолькмодерн 2015". Головна мета цього проекту - популяризація розвитку модерного образотворчого мистецтва з яскраво вираженою українською генезою.

Під час спілкування з творчою інтелігенцією Заліщицького району Іван Салевич також розповів про свою участь у нових цікавих всеукраїнських та міжнародних творчих проектах.

Виставка робіт митця експонуватиметься у Заліщиках до кінця листопада.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото надані Ольгою Тракало 

Вибір читачів за тиждень

Відео