Василь Шкляр презентував у Тернополі «Чорне сонце» (фото)

Лауреат Шевченківської премії, автор багатьох бестселерів, відомий український письменник Василь Шкляр зустрівся з тернополянами. У книгарні «Є» він презентував нову книгу «Чорне сонце», у якій розповідається про життя бійців полку «Азов».

Добирався до Тернополя пан Василь не без пригод - дорогою в автомобілі сталася поломка, тому презентацію перенесли на день пізніше.

- «Чорне сонце» - це твір, написаний з натури. Його написали «азовці» своїми вчинками та думами, - такими словами розпочав презентацію письменник. - Фізично писалося легко, оскільки, як то кажуть, - «по гарячих слідах». Важко було перепустити це все через серце, щоб воно не розірвалось. Часто мене звинувачують критики, що я надто прикрашаю своїх героїв. Але прийшов час, і всі побачили цей героїзм не лише в підручниках, а в реальних людях, які живуть поряд. Інколи мені доводиться не те що не прикрашати, а оминати деякі моменти, бо коли напишу, то не вірять.

Наприклад, в «Азові» воював такий Сергій Амброс з Черкащини. Хлопець надзвичайно захоплювався соколами, мав татуювання цього птаха, багато начитався про нього. Казав: «Якщо загину, ви не сумуйте, я стану соколом». Амброса смертельно поранили в Широкіному… Побратими чекали його одужання в лікарні, і раптом почули шум крил. Перед ними на перила сів сокіл… І тут же пролунав дзвінок: у слухавці повідомили, що Сергій помер. Цього птаха бачили і на жалобній процесії, і на могилі хлопця. Це рідкісний птах, якого людині не часто вдається побачити, тим більше в місті. Це не один відомий мені містичний випадок, і пояснення лише одне - герої не вмирають.

Про героїв книги Василь Шкляр може говорити безкінечно, адже вони - реальні люди, багато з них уже нема на цьому світі. Мова у книзі ведеться від першої особи. Устами Шкляра говорить Сашко «Маляр» – азовець, з яким письменник познайомився до війни. 

Сам твір невеликий. До книги увійшли ще декілька новел та оповідань, написаних ще у молоді роки автора, але вони є актуальними і сьогодні.

Василь Шкляр зачитував яскраві уривки з книги. Отримати автограф автора і поспілкуватися з ним прийшли чимало шанувальників його творчості.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео