«Революція дала кожному величезну порцію емоцій», - Юрко Завадський

До Дня Гідності і Свободи четвірка тернопільських поетів розповіли віршами про свою революцію – зовнішню і внутрішню. Юрій Завадський, Юрій Матевощук, Роман Воробйов та Микола Шпаковський провели літературні читання «Поетика революції» в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Поети взяли участь в літературному заході на запрошення працівників бібліотеки. На читання такого формату їх запрошують не вперше. Але цього разу тематика була доволі гостра – Євромайдан та Революція Гідності. Юрій Завадський каже, що кожному, хто може хоч щось відчувати, Революція дала величезну порцію емоцій.

«Ми намагаємося віднайти між своїх текстів хоча би щось, пов’язане з цим. Поезія ніколи не говорить прямо. Якщо вона говорить прямо і зрозуміло, то це вже не поезія, а журналістика», – вважає Юрко Завадський. 

Тести були різними: і п’ятирічної давності, і періоду Майдану, і нещодавні, які ще не увійшли в жодну збірку. Але кожен з них несе в собі частинку особистої революції кожного з авторів. Тут тобі і власні роздуми, і гостра соціальна поезія, й особисті шукання.

Юрко Матевощук каже, що зараз ці вірші стали важливішими за своєю проблематикою та сутністю, ніж були тоді, коли ці всі події відбувалися: «Тепер вірші набули якогось нового звучання, значення, і навіть якось пов’язуються між собою».

Серед слухачів здебільшого були діти старшого шкільного віку. Ймовірність того, що більшість віршів вони не зрозуміють, не бентежила поетів. «Молода аудиторія – це надзвичайно приємно, бо говорити до того покоління, до якого сам частково належиш, – саме це і повинен робити поет. Бо тільки такі слухачі тебе розумітимуть найбільше та співпереживатимуть», – запевняє Роман Воробйов. А Матевощук додає, що література не має когось щось навчати. «Література – це мистецтво. Від неї або отримуєш, або не отримуєш задоволення, – каже Юрко. – Якщо хоч одній людині з цієї зали щось сподобається, то ми не даремно пишемо і щось робимо».

До слова, тепер в універсальній бібліотеці можна знайти книги цих авторів, а також інші літературні новинки від тернопільського видавництва «Крок», які Юрко Завадський подарував книгозбірні.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео