Тиждень Богдана Лепкого провели у 14-й школі Тернополя

  Тиждень, присвячений життю і творчості українського поета, прозаїка, літературознавця, критика, перекладача, історика літератури, видавця, публіциста, громадсько-культурного діяча, художника Богдана Лепкого провели в  Тернопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №14.

    Ця школа носить ім’я Богдана Лепкого. І тиждень, який тут традиційно проводять у листопаді, коли відзначається день народження славетного земляка, завжди насичений різноманітними просвітницькими імпрезами.

   «Таку традицію започаткували з того часу, як школа стала носити ім’я Богдана Лепкого. А в цю школу я прийшов 27 років тому. Уже тоді виникла ідея увіковічити ім’я Богдана Лепкого, нашого земляка з Бережанщини, відомого у світі, але замовчуваного тодішньою владою, - розповідає директор загальноосвітньої школи номер 14 Олег Йосипович Тернопільський. – Передусім, разом із педагогічним колективом, звернули увагу на художнє оформлення школи. Поступово, особливо у перші роки незалежності, українського духу набирала наша школа».

     Олег Йосипович згадує, як до оформлення долучилися і батьки, чиї діти вчилися у школі, і самі педагоги, школярі. А потім настала робота з присвоєння школі імені видатного українського письменника Богдана Лепкого, фактично забороненого раніше.

   «Щорічно упродовж тижня відбувалися заходи щодо вшанування пам'яті українського поета. Це – зустріч із митцями, літературознавцями, працівниками музеїв, дослідниками творчості Богдана Лепкого, - продовжує Олег Тернопільський. – Переважно такі імпрези відбуваються у шкільному музеї Богдана Лепкого, що діє з 1993 року. Ми вже знали, що перший музей Богдана Лепкого був відкритий у Жукові на Бережанщині, потім - в селі Крегульці на Гусятинщині. І ось, в родича родини Лепких – Смиків, тернополянина Богдана Кусеня виникла ідея-задум відкрити в нашій школі кімнату-музей Богдана Лепкого».

     Тривала організаторська, дослідницька, краєзнавча робота дала результати. У травні 1993 року музей Богдана Лепкого у школі було відкрито. Тоді на урочистості був запрошений гість із США Роман Смик, який присвятив своє життя поверненню Україні імен двох синів Галичини – Патріарха Йосифа Сліпого та Богдана Лепкого.

   «На стендах, розміщених в музейній кімнаті, висвітлено життя і діяльність поета, розкрито велич письменника і його мрії про Україну, - продовжує Олег Тернопільський. – Тут, у музеї, зібрано чимало документів, фотокопій перших видань творів  Богдана Лепкого. Із різноманітних матеріалів можна дізнатись і про родину відомого українського поета. Зокрема, зібрали відомості про те, що Богдан Лепкий був одружений зі своєю двоюрідною сестрою, а дозвіл на це вони брали у Папи Римського. Величезну кількість документів маємо і про брата Богдана Лепкого – Левка, січового стрільця, композитора. Архів родини Лепких передали племіннику Богдана Лепкого, професору із Чикаго Роману Смику. І саме він надав музею у школі багато документів та експонатів».

   Через рік, у листопаді 1994 року,  чотирнадцятій школі було присвоєно ім’я Богдана Лепкого. Тоді із Чикаго вдруге приїхав племінник письменника Роман Смик. Власне, гість із діаспори й відкрив на фасаді школи пам’ятну таблицю про цю подію.

    А пам’ятник українському письменнику, художнику, педагогу, історику, автору легендарної пісні „Чуєш, брате мій, товаришу мій...” встановили на подвір’ї школи чотири роки тому.

Погруддя Богдана Лепкого -  найперше і єдине у Тернополі.

   «Ми намагаємось робити все, щоб цей письменник завжди був з нами, щоб про нього знала кожна дитина, кожен учень нашої школи. Хочемо, щоб вшанування імені цього українського письменника, краянина не обмежувалося тільки проведенням тижня Богдана Лепкого у школі. Намагаємось, щоб його дух, любов до рідного краю і України перейняв кожен школяр, молоді люди, які йдуть у світ широкий після закінчення навчання у нашому навчальному закладі», - підкреслив директор загальноосвітньої школи № 14 Олег Тернопільський.

    Цьогорічний тиждень вшанування Богдана Лепкого у школі завершився творчим конкурсом юних декламаторів, учнівською виставкою робіт. А на заключному аматорському концерті звучали пісні на слова поета, музичні номери та поетичні рядки, які засвідчили, що творчість письменника і сам Богдан Лепкий повертаються до нас.

  Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео