900-й за рахунком торт випекла мешканка Тернопільщини (фото)

Жителька села Косів Чортківського району на Тернопільщині випекла 900-й за рахунком торт.

- Боже, це що за диво таке?! Ще такого торта не бачила, скільки по світах їжджу! – сплескує руками Люба Мельник, яка приїхала із Нью-Йорку у село Косів до свого батька на день народження. Пану Зіновію – 80. Дочка зробила йому подарунок – у сільському кафе замовила зал, в який прийшло майже стільки ж гостей, як і років імениннику. Серед подарунків, що ними заповнений один із столів – величезний торт у вигляді …книги. Після перших привітань священиків, родини, близьких і далеких гостей, запрошена громада обступає цей велетенський кондитерський виріб, який навіть важко назвати просто тортом, це – шедевр кулінарного мистецтва. На «обкладинці» торта-книги напис - «Літопис мого життя. 80 том». А ще - фотографії ювіляра. Тут – він біля своєї хати з дружиною, там – з внуками, далі – біля сільської церкви, для якої вимурував фундамент, а ось – Зіновій Мельник біля трактора, на якому пропрацював не одне десятиліття, аж до пенсії. Усі ці життєві фотофрагменти обрамлені чорнобривцями, жовто-блакитною стрічкою, яка спадає із тортової «обкладинки».

   Цікавлюсь, хто ж автор такого солодкого дива? Гості швидко підкликають молоду жіночку, яка сором’язливо підходить до мене. Це – жителька села Наталія Підвисоцька-Лахман.

«Я – самоучка. За фахом – бухгалтер. А випічка – то моє хобі, - каже пані Наталія. - Я раніше таких тортів ніколи не бачила. А раз прочитала в газеті, що дві сестри з Тернополя випікають дуже оригінальні торти. Як глянула на ті фотографії, то аж дух перехопило. Захотілось щось подібне самій спекти. Взагалі-то, я вдома пекла різні там пляцки, проте такі оригінальні торти – мій дебют. І ви не повірите, навіть за перший раз не зіпсувала продуктів, все, як задумала, вийшло».

От на цьому торті, який ви готували для іменинника, пана Зіновія, є і фото, і квіти, і стрічка. Це все їстівне, чи потрібно перед тим, як смакувати, відкладати ці прикраси вбік?

- Ні, це все можна їсти, а можна собі залишити на згадку.  Усе, що на торті -  їстівне. Використовую спеціальні вафельні картинки. Фотографії друкую харчовим принтером.

- Ще не чув про такий. Що це за штука?

 - Це досить оригінальний пристрій. Принцип дії такий же, як і в звичайного принтера, тільки замість чорнил – харчові барвники. Власний ще не придбала, та хотілося б. Може вдасться прикупити «харчовий» 3D принтер. Суть його у тому, що кондитерський виріб друкується із солодкої желатинової маси.

- Такі фотографії – справжня «родзинка». Вони дійсно надають вашому торту особливої душевності, певної причетності до ювіляра…

  - Перед тим, як приступити до роботи, завжди запитую у замовників, яким би вони хотіли його бачити. А цей торт для мене взагалі особливий: 900-й за рахунком! Тішуся, що подарували його такій добрій і шанованій у Косові людині – Зіновію Мельнику.

 - А які види тортів ви випікаєте, пані Наталю?

   - О, та їх дуже багато, тих видів. Зрозуміло, часто печу весільні торти. Одного разу випекла п’ятиповерховий торт вагою у двадцять п’ять кілограмів. Такий тортище ледве старости занесли до весільного залу. Часто у мене замовляють торти, на, так би мовити, «професійну» тематику – бізнесменам, директорам, лікарям, вчителям, та, зрештою, я вже й не знаю скільки я тих професій відобразила у своїх тортах. Зрозуміло, випікаю і дитячі солодощі з різними героями казок, мультфільмів. Особливі торти - для закоханих. Є й такі, на яких зображаю різні музичні інструменти, м’ячі, автомобілі, літаки. Популярна й еротична тематика.

Дуже багато різних видів тортів, як кажуть, «на всі випадки життя».

Я навіть деякі з тих тортів виставила на свою сторінку в «Однокласниках» та в «Контакті», нехай люди дивляться, щось може приглянуть собі до вподоби.

- А яке коло ваших замовників?

- Переважно замовляють із Чортківського, Заліщицького, Борщівського районів. Маю постійних клієнтів в Тернополі, на Буковині, Прикарпатті.

- Ви все самі робите, чи хтось вам допомагає?

 - Все сама, тільки, як я вже казала, коли роблю фото-торти, то використовую харчові принтери інших людей. Іноді щось дочки допоможуть, але вони часу не мають. Старша на п’ятому курсі медуніверситету, молодша – у Чортківському медичному коледжі, на фармацевта вчиться. Я вже маю постійних клієнтів, які рік у рік в мене замовляють такі торти, переказують своїм знайомим, так коло клієнтів розширюється.

- Маєте якійсь спеціальні плити для випічки?

- Ну, як вам сказати? Придбала хорошу піч «Electrolux», дуже задоволена. Кілька тортів різних видів може одночасно випікати.

- Чи є певні секрети у випіканні таких диво-тортів?

- Та особливих секретів немає. Треба це просто любити. Є шоколад, вафлі, марципан, креми, вершки, солодка пудра, то можна створити будь-яке зображення, тільки б фантазія була у людини.

 

 - Дайте кілька порад тим, кого зацікавило ваше хобі.

 - Головне – дотримуватися правильних пропорцій інгредієнтів. Бо що таке торт? Навіть отакий, який ви бачите сьогодні. Це і коржі, і бісквіти, і здобне тісто, і вершки, і молоко, сметана з жиром, яйця, масло, цукор і так далі. Головна умова – щоб все це було свіжим і охолодженим. І ще одне. Важливо дотримуватися певної рецептури, не економити на тих чи інших харчових складниках. Суттєво і те, як працює ваша духовка. Перш ніж ставити туди основу для майбутнього торту – окремі коржі, розігрійте її. Та й сама ємність, в яку ставите заготовку, має бути такою, щоб ваш торт не «збіг». Рекомендацій багато, особливо тих, які стосуються борошна, зважування, змащування кремом. Головне, щоб ви все це робили не з примусу, не нервувалися, а приступали до роботи з любов’ю…

    …Було вже далеко за північ, коли на другому поверсі сільського кафе у Косові ще не лунало «Многая літа» пану Зіновію Мельнику та його гостям. У центрі столу стояв-вилискував красень-торт  із написом «Літопис мого життя. 80 том». Він сяяв як сонце на столі, отой, 900-й за рахунком торт Наталії Підвисоцької-Лахман. Бухгалтера за освітою, яка знайшла себе у справі, що дарує солодку радість сотням людей.

   Олег СНІТОВСЬКИЙ

   Фото автора та Наталії Підвисоцької-Лахман

Вибір читачів за тиждень

Відео