265 років тому почала діяти перша у Заліщиках бібліотека

Історик, краєзнавець, педагог Михайло Сопилюк - добре знана у Заліщицькому районі людина. Пан Михайло десятиліттями досліджує історію краю, суспільно-політичного життя і розвитку фахової освіти, кооперативного руху цього південного регіону Тернопільщини.

«Нещодавно пан Михайло передав Заліщицькій центральній районній бібліотеці цікавий матеріал про історію книгозбірень у Заліщицькому краї від найдавніших часів, яка для нас була маловідомою, - розповіла директор Заліщицької централізованої бібліотечної системи Ольга Тракало. – За матеріалами, які відшукав Михайло Сопилюк, першою книгозбірнею у Заліщиках була, очевидно, бібліотека в школі, створена ще у 1750 році. На той час це була німецька школа для дітей колоністів-протестантів. Утримувалась вона з фондів, зібраних в Англії і Шотландії. Ймовірно, що й окремі заможні жителі міста, які цікавилися книгами, вже тоді мали невеликі збірки. Адже стали відомі імена кількох заліщан з кінця ХУІІІ-ХІХ століть, яким надсилали книги, що поширювалися в той час за передплатою».

В архівних матеріалах Михайла Сопилюка є дані про бібліотеку домініканського монастиря в Заліщиках у 80-х роках ХVІІІ століття. Понад п’ятдесят томів монастирської бібліотеки передали під час перенесення монастиря із Заліщиків до бібліотеки Львівського університету.

«За архівними документами, які надав бібліотеці дослідник, у 1878 році в Заліщиках було створено шкільну окружну бібліотеку, - продовжила Ольга Тракало. - У ній було близько сорока найменувань книг. Бібліотека тоді ділилася на дві частини: одна містилася в головній школі, інша - в приміщенні повітового суду, де тепер готель «Старі Заліщики». Такі бібліотеки були призначені для вчителів народних шкіл. Тут були книги з педагогіки і загальних наук, шкільні підручники, книги класиків польської, німецької і руської (української) літератури, а також фахові часописи».

Як стверджує Михайло Сопилюк, у ті часи кандидат на посаду вчителя народної школи повинен був здати кваліфікаційний екзамен, на якому мав виявити обізнаність з літературою. Так, „Шкільний календар на 1889 рік” визначав в переліку обов’язкової для ознайомлення для вчителя літератури 179 назв книг з 13 розділів. 3 педагогіки – тридцять п’ять назв, історії – понад двадцять, співів – майже два десятки, математики – чотири

назви, гімнастики – п’ять назв і руської мови – сім назв. Функціонувала ця бібліотека до Першої світової війни.

«Після ознайомлення з історичними розвідками, які ми отримали у своє розпорядження, відомо, що у XIX столітті у Заліщиках діяла бібліотека товариства ремісників і промисловців польських міщан „Гвязда”, заснована в 1880 році, - каже Ольга Тракало. - 3 українських бібліотек найдавнішими в повіті були сім бібліотек товариства „Просвіта”, організовані в кінці ХІХ століття. Також у 1893-1898 роках у восьми селах повіту теж діяли бібліотеки. До Першої світової війни виникло ще 13 таких бібліотек».

Цікаво, що з організацією садівничої школи у 1898 році та учительської семінарії у 1899 році в цих закладах теж формуються невеликі бібліотечки. 3 1900 року діяли бібліотеки у приватній гімназії та заліщицьких школах. Відомо, що у 1911 році в Заліщиках була бібліотека, яка мала близько 170 книг і вісім газет. Працювала також публічна книгарня Добощинського. 3 приїздом до Заліщик відомого україньського просвітителя і письменника Осипа Маковея у 1912 році жителі і семінаристи брали книги з його власної книгозбірні.

«Міська бібліотека в Заліщиках створена після Першої світової війни, - каже Ольга Тракало. - На той час у місті діяли власні бібліотеки в помешканнях окремих міщан. Українці позичали книги з книгозбірень у доктора Долинського, адвоката Василя Бараника. В кінці 20-х років в повіті налічувалося 40 бібліотек, які належали українському товариству „Просвіта”. У 1930 році в повіті діяло 70 бібліотек, в яких налічувалося понад 15 тисяч томів книг і було зареєстровано 2433 читачі. Було також 39 читалень. Найбільша кількість бібліотек – 11 - діяла в Заліщиках, було по кілька книгозбірень у селищі Tовстому і селах Устечку і Мишкові. 3 українських книгозбірень діяло також дві бібліотеки українського товариства „Луг” в Мишкові та Касперівцях, українського кооперативу „Праця” в Солоному, кооперативу „Єдність” у Ворвулинцях, товариства українських ремісників, зарібників і слуг „Сила” в Заліщиках. У цьому переліку також - парафіяльні бібліотеки в Дзвинячі, Головчинцях і Мишкові, бібліотека ім. Святого Йосафата у Цапівцях. Серед польських бібліотек найширше були представлені бібліотеки „Товариства людовей”, „Кулка рольнічого” товариства польської молоді „Пробудження”, осередку товариства „Підгалянського”, дві вчительські бібліотеки у Заліщиках і Товстому».

Статистика наводить також дані про чотири бібліотеки єврейських товариств і організацій. Розпорядок роботи цих установ був не постійний. Сільські бібліотеки працювали зазвичай 1-2 дні на тиждень. Міські були відкриті значно частіше. Всього в повіті бібліотеками користувалося 2433 читачі або близько 4% населення, що було, звичайно, мало. У Заліщиках цей показник складав майже 20. Та навіть за такої ситуації бібліотеки були невід’ємною складовою просвітницької роботи.

Зрозуміло, що про післявоєнну і сучасну історію бібліотек у Заліщицькому районі є більше матеріалів, бо їхня історія творилася уже більш відомими попередниками і сучасниками, описана в інформаційних виданнях. Але важливо, що після архівних пошуків Михайла Сопилюка заповнено «білу пляму» початкового періоду розвитку книгозбірень цього куточка Тернопільщини.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото надано Ольгою Тракало

Вибір читачів за тиждень

Відео