Старий Тернопіль «забронзовіє» (фото)

Макет довоєнного Тернополя планують встановити у центрі міста навесні 2016-го громадські активісти. Тоді всі зможуть побачити, як виглядало середмістя у 1920-1930 роках.

– Є багато макетів різних міст, які відтворюють їхній історичний вигляд. А наш задум унікальний тим, що такої детальної проробки історичних споруд, яка буде на тернопільському макеті, немає ніде, – каже один із учасників проекту Тарас Циклиняк. – Маємо намір відтворити Тернопіль 1920-1930-х років. Кожен зможе побачити тодішні квартали, храми, адміністративні та житлові будинки на площі між Надставною церквою, старою синагогою, Міщанським братством (філармонією – прим. авт.), залізничним вокзалом, єзуїтським костелом (згодом взуттєва фабрика – прим. авт.) та замком.

Проект “Макет давнього Тернополя” втілюють професійний різьбяр Володимир Дусан, автор моделей Володимир Кріса, художник і скульптор Дмитро Мулярчук, громадський активіст Вадим Перець, архітектор Борис Солонін і краєзнавець та екскурсовод Тарас Циклиняк.

– Інформацію збирали і збирають по зернятках. Думаю, у цьому макеті ми повинні передати не тільки вигляд міста, а й його колишній дух – показати, чим жили люди тодішнього багатонаціонального Тернополя, – каже Вадим Перець.

Макет зроблять із бронзи. Він матиме розміри 1,3 на 1,5 метра. Стоятиме робота на гранітному постаменті заввишки приблизно метр, додає пан Перець. З огляду на масштаби і значення проекту для нашого міста, ініціатори будуть раді, якщо до втілення задуму долучаться меценати. Долучитися можна через сторінку “Макет давнього Тернополя” у Facebook.

– Ми подумаємо, як уберегти і застрахувати бронзовий макет у центрі. Але скажу так: потрібно розуміти, що будь-яка ініціатива будь-де наражається на небезпеку пошкодження, – каже Тарас Циклиняк. - Ми використовуємо всю доступну інформацію про давній Тернопіль: світлини, літературу, аерофотозйомку, мапи і плани. За основу взяли план міста 1937 року. Храми зробимо дуже детально, а в адмінбудівель детальними будуть фасади. Уже є готові моделі Надставної церкви, Старого замку, синагоги, Катедри, Середньої церкви. Триває робота над макетами костелу єзуїтів та парафіяльного костелу.

Отож, якщо все піде за планом, у Тернополі з'явиться ще одна цікавинка. Минуле нашого міста можна буде побачити не лише на старих листівках і відео, а й доторкнутися до нього у бронзі.

Джерело: 20 хвилин

Вибір читачів за тиждень

Відео