Тернопільські абітурієнти вступатимуть до ВНЗ за новими правилами

Наступного року абітурієнтам доведеться подавати документи до «вишів» за новими правилами. Їх нещодавно затвердило Міністерство освіти і науки України. Загалом принцип роботи приймальних комісій залишається незмінним, утім є деякі зміни, що впливають на перебіг кампанії.

До 15 червня кожен вищий навчальний заклад має встановити мінімальні й максимальні обсяги державного замовлення на кожну зі спеціальностей. Після того як вступники подаватимуть для участі у конкурсному відборі заяви, формуватиметься рейтинг абітурієнтів за спеціальностями. Місця держзамовлення розподілятимуть між тими «вишами», куди найбільше надходитиме заяв від вступників.

Усі абітурієнти, окрім тих, що вступають на медичні, фармацевтичні чи ветеринарні спеціальності, мають подавати заяви лише у паперовій формі. Останні ж будуть вступати лише через електронні заяви. Загалом абітурієнти матимуть можливість подати до п’ятнадцяти заяв на п’ять спеціальностей, на яких передбачено прийом за державні кошти.

Приймальні комісії здійснюватимуть перевірку достовірності даних, поданих вступником за допомогою Єдиної електронної бази з питань освіти. Новиною для випускників стане те, що державну підсумкову атестацію вони складатимуть у вигляді зовнішнього незалежного оцінювання. Це стосується предметів українська мова та література (українська мова), а також математика та історія України (період XX – початок XXI століття) на вибір. Державна підсумкова атестація з іноземної мови залишається в школах саме у тій формі, яку визначить МОН. У вигляді ЗНО вона не буде проводитись, розповідає в. о. директора ТОКІППО Юрій Шайнюк.

Постраждалі учасники акцій громадянського протесту в період Революції Гідності, які отримали інвалідність, та демобілізовані учасники АТО складатимуть лише один тест – загальної навчальної компетентності. Незважаючи на результати тестування, такі особи будуть зараховуватись у вищі навчальні заклади.

Триватиме вступна кампанія з 11 до 28 липня (для тих, хто вступає на основі іспитів, співбесіди чи творчих конкурсів, – до 22 липня, а пройдуть останні відповідно з 22 по 28 липня). Усі «бюджетники» дізнаються про вступ 10 серпня, «контрактники» - 15 серпня.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео