Ікона з Борщівки зцілює від недуг (відео)

111 років виповнилось з того часу, як ікона Пресвятої Богородиці “Скоропослушниці” перебуває у селі Борщівка Лановецького району. Місцеві жителі вірять, що саме вона оберігає село від всяких негараздів, допомагає зцілитись від хвороб і захищає бійців АТО.

Список ікони Пресвятої Богородиці “Скоропослушниці” доправили в Борщівку 111 років тому з гори Афон. Подарував її селу колишній мешканець. Ікона довго доправлялась з Греції в Україну і пройшла тривалий шлях спочатку до Успенського собору в Почаєві, а пізніше до самої Борщівки.

– Сюди її доправляли цю ікону з Почаєва. Пішки, пішки суто цілий рік. Оце доправляли з Греції , як я говорив, доправляли її пішки до Почаєва. Вона в Почаєві в Успенському соборі була, тут вже в нас нема таких даних, но була вона там, в Успенському соборі. А тоді, ну вона була призначена ще від гори Афону тільки для нас. Но вона поки була там. Чи то зв’язано було з будівництвом церкви, що не було де її подіти, пока вона була там в Почаєві. А тоді вже помаленьку по проханні вона доправлена була до нас, – розповідає церковний староста Іван Друзь.

Мешканці села відзначають річницю перебування ікони в їхній церкві щороку 22 листопада. А з 2004 року до цього свята додалось ще одне – перейшли у нову церкву. Цього року на відправу приїхало 10 священиків, і владика Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор. Усі прихожани вірять, що ікона оберігає їх та їхнє село від всяких негараздів.

– Сьогодні дуже велике свято вшанування ікони «Скоропослушниці», яка багато років вже захищає наше село від всяких бід. Всі люди з цього району приїжджають кожен рік, щоб приклонитися до цієї ікони, попросити здоров’я. І багато людей ізцілилися від всяких хвороб. І всі-всі і наші батьки, і прадіди дуже шанували це свято. Завжди запрошували інших людей щоб приїжджали до нас на це свято. І всі дуже радіють сьогодні, що стільки років, вже 111 років як та ікона в нас і завжди охороняє наше село від всяких бід, і нас від всяких-всяких хвороб, – розповідає парафіянка церкви с. Борщівка Софія Калинюк.

– Ікона дійсно оберігає село, тому що дуже багато люди поклоняються і з всякими бідами і негараздами до Матінки Божої звертаються, і вона помагає нам всім. І захищає село від всяких негараздів, – каже сільський голова с. Борщівка Лановецького району Яків Рейда.

Ікона Пресвятої Богородиці “Скоропослушниці” зцілює, кажуть мешканці села. Люди звертаються до неї зі своїми проблемами, з хворобами, багатьом вона допомогла.

– Я мала хворобу, я ходила на двох палках, я мала дуже тяжку хворобу, захворювання і я її просила весь час: «Стань мені в помочі» . І мені Бог дав таких дітей, таку дочку і зятя і вони мені допомогли. В Чернівецькій клініці мені зробили штучні суглоби і дивіться я без палок, і без нічого. То не без помочі Матір Божої. Бо я в ню дуже вірила, і дуже її просила, молила. І я от бачите, як я стою. І я дуже їй вдячна, – розказує парафіянка церкви с. Борщівка Галина Пояснюк.

– Ця ікона символізує те, що «Скоропослушниця», тобто вона швидко допомагає людям, які звертаються до неї з проханнями про здоров’я, про благополуччя. До ікони також моляться наші прихожани і просять у неї миру для України, – каже прихожанка церкви с. Борщівка Ольга Пальчик.

Мешканці села моляться до ікони і за наших бійців АТО. Вони кажуть, відколи триває неоголошена війна на Сході, жлден солдат з їхнього села не загинув. Певні, їх захищає Богородиця.

Джерело: tv4.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео