У Золотій Слободі освятили «Архистратига Михаїла»

На парафії УГКЦ Золота Слобода Козівського району, завдячуючи меценату Михайлу Кошелі і його сім’ї, було встановлено та освячено церковний дзвін, який отримав ім’я Архистратиг Михаїл.

Чин освячення здійснив настоятель храму о. Остап Луців, який привітав вірних із визначною подією в житті села, а також висловив надію, що освячений дзвін скликатиме усіх на богослужіння та спонукатиме творити добрі справи.

«Віримо, що церковні дзвони відженуть ворогів парафії, а головно нашої держави, як це колись зробив Архистратиг Михаїл зі своїм військом, віримо, що його дзвін у музичному супроводі інших дзвонів буде відганяти ворогів нашої землі. Хочемо, щоб звуки дзвонів зустрічали не мертвими, а живими захисників нашої держави, - сказав о. Остап Луців. – Нехай у серцях віруючих зміцнюється, а в душах невіруючих зароджується любов до Бога, до ближніх. Нехай звуки дзвону розбудять ті серця, які ще сплять у гріху, щоб були усі кращими, ніж є нині, щоб душі наші наповнювалися доброчесністю і милосердям».

Парафію Покрови Пресвятої Богородиці села Золота Слобода Козівського району утворено 1649 р.Б. До 1729 р. церква була дерев’яною, зведена на початках існування села, подальша доля її невідома, мабуть знищена татарами. У 1798 згадується дерев’яна, підмурована церква, під гонтовим дахом. У 1885р. розпочато будову кам’яної церкви у 1899р. завершено будову церкви.

Дзвіниця парафії Покрови Пресвятої Богородиці, яка у 1822 р. побудована за власні кошти Домініка Ціковського, мала аж п’ять дзвонів, які своєю гармонічною милозвучністю прорізали життєвий спокій навколишніх сіл Золотої Слободи.

Період другої світової війни змусив жителів села заховати дзвони подальше від ворогів. Коли Українська держава здобула свою Незалежність у 1991році, два дзвони відкопали, доля інших трьох і досі невідома.

Один із двох знайдених дзвонів, який на сьогоднішній час є найбільшим на дзвіниці, згідно з написами, які зроблені на ньому, датований 1921роком і є пожертвою Томи і Павла Бахтяків. Інший, найменший, не мав на собі ніяких написів, та крім того, мав тріщину, яка збільшилася з часом його використання і сьогодні цей дзвін вже не придатний для подальшого використання.

Щоб компенсувати відсутність гармонійного звучання дзвонів у Золотій Слободі, у 1996 році Теодозія і Онуфрій Рудики, які емігрували у свій час до Австралії, пожертвували для парафії дзвін, який має назву «Онуфрій».

14 жовтня 2014 р.Б., у день храмового празника Покрови Пресвятої Богородиці, парафіяльна дзвіниця збагатилася ще одним дзвоном, жертводавцем якого є місцевий аграрій, директор ПАП «Нива» - Михайло Франкович Кошеля, і цей дзвін носить назву «Покрови Пресвятої Богородиці» на честь парафії.

Уляна Гуцал, tze.org.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео