Агро-новини 25 листопада

Новини аграрного сектору.

Рада підтримала «велику дерегуляцію» в АПК

Як повідомляє AgroPortal, Верховна Рада напередодні

ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі», законопроект отримав 261 голос. Про це на своїй сторінці в Facebook написав народний депутат Олег Кулініч.

УКАБ підтримує таке рішення та закликає до якнайшвидшого ухвалення даного законопроекту у другому читанні.

Основна мета документу - скорочення адміністративних витрат для суб'єктів господарювання в АПК і зниження ризиків корупції в державних органах.

Законопроектом запропоновано скасувати і/або обмежити дію 22 дозвільних процедур і вимог щодо здійснення господарської діяльності, а також обмежити повноваження окремих державних органів щодо здійснення функцій державного контролю, розповідає нардеп.

«Кожна п'ята дозвільна процедура в АПК є зайвою і не відповідає міжнародним зобов'язанням України. Продовження існування застарілої дозвільної системи призводить до того, що в минулому році за такими процедурами було видано більше 5 млн зайвих документів. Верховна Рада повинна зробити все, щоб спростити життя українських сільгоспвиробників і заощадити час, сили і гроші українського аграрія», - вважає Олег Кулініч.

Як з одноосібника виростити потужного фермера-виробника?

На початку року кількість особистих селянських господарств (далі – ОСГ) складала 4,1 млн. одиниць, площа землі у користуванні становить 6294,4 тис. га, 2,9 млн з них – утримують худобу та птицю; 3,2 млн – мають у приватній власності сільськогосподарську техніку. Середній розмір земельної ділянки, яку використовують ОСГ по Україні, складає 1,5 гектара. Нині ОСГ виробляють майже 45% валової продукції сільського господарства, обробляють близько 15% усіх сільськогосподарських угідь, у них зайнято близько 40% сільського населення.

Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко вважає, що ці люди могли б зайти в організований ринок і виробляти безпечну та якісну продукцію.

Переживши майже ті ж проблеми у сільському господарстві, що і Україна, наша найближча сусідка Польща виростила свого одноосібника до потужного фермера-виробника, і вони виробляють 65% всієї сільгосппродукції, і більше половини ВВП - саме з продажу сільгосппродукції. Польські фермери сьогодні завалили товарами Європу. Причому ця продукція із доданою вартістю: сири, ковбаси, молочна продукція, кондитерські вироби, харчоконцентрати, консервація...

Що ж заважає нашим особистим сімейним господарствам також виробляти продукцію з доданою вартістю? Якщо перерахувати основні проблеми, які сьогодні перешкоджають та гальмують їх розвиток, потрібно виділити наступні:

- законодавче забезпечення сімейних ферм. Дерегуляція дозвільних процедур;

- незавершена земельна реформа;

- постійні перевірки з боку правоохоронних органів;

- відсутність статусу сільгосптоваровиробника;

- відсутність коштів для розвитку;

- слабка державна та фінансово-кредитна підтримка, високі відсотки по кредитах;

- відсутність доступу до організованого ринку збуту продукції;

- низькі закупівельні ціни, основні прибутки отримують посередники;

- відсутність якісних засобів виробництва;

- низьке та неефективне інформаційно-консультаційне забезпечення.

Якщо для цих одноосібників будуть створені відповідні умови, то вони переростуть у приблизно 1,5 мільйонів потужних сімейних ферм. І це вже буде справжній середній клас сільськогосподарських виробників. А саме середній клас є основною соціальної та економічної стабільності і рушієм прогресу. І вони будуть виробляти вдесятеро більше продукції, цим самим забезпечуючи продовольчу безпеку країни і повністю змінивши баланс нашого експорту. Будуть створюватись нові робочі місця, розбудовуватиметься сільська інфраструктура. Відбуватиметься інтегрування простого селянина у організований ринок продукції та збільшиться можливість виробляти якісну та екологічну сільськогосподарську продукцію для населення та на експорт.

 http://ucab.ua/

Українці скоротили споживання твердих сирів

За результатами онлайн-опитування, проведеного Українським клубом аграрного бізнесу, майже половина респондентів протягом останнього року скоротила споживання твердих сирів. Причиною цьому є зниження купівельної спроможності населення, що, в першу чергу, вплинуло на споживання більш дорогих продуктів харчування.

Споживання йогуртів скоротило 28% опитаних. Найменш «чутливими» продуктами до кризи, за даними опитування, виявилися кисломолочний сир та кефір.

www.ucab.ua

Огляд підготував Орест Сарматський

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео