Партійці домовилися: перша сесія Тернопільської облради - 8 грудня

Політичні «торги» між партійними осередками на Тернопіллі завершуються. Адже завтра, 26 листопада, – останній день, коли майбутні депутати можуть написати заяви в ОВК.

Нагадаю, до складу новообраної Тернопільської обласної ради увійшли представники восьми політичних сил. Загальна кількість депутатів – 64 (у попередньому скликанні було 120 – прим.). Серед обраних - 18 представників Блоку Петра Порошенка «Солідарність», 13 – від ВО «Свобода». 10 депутатів потрапили до найвищого представницького органу краю від ВО «Батьківщина», по 5 – від «Народного контролю» і Радикальної партії. В обласній раді також засідатимуть 6 представників Об’єднання «Самопоміч» і 4 – від «Громадянської позиції». Окрім цих «розкручених» партій, 5%-й бар'єр подолав УКРОП. Ця партія матиме в обласній раді трьох своїх представників.

Інтереси Юрія Юрика лобіює Степан Барна

За конфіденційною інформацією, «Терену» стало відомо, що на посаду голови обласної ради висуватимуть Юрія Юрика – представника Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Саме тому, що частина політиків не була згодна із цією кандидатурою, процес домовленостей настільки затягнувся. До того ж, Юрій Юрик здобув під час виборів 25 жовтня не надто вагомий результат, тож «відстав» від інших у партійному рейтингу.  Проте часу для продовження «торгів» уже не залишилося, а тому, схоже, політики пристануть на пропозицію голови обласної держадміністрації (ОДА) Степана Барни. Адже саме він лобіює інтереси свого давнього товариша.

Юрій Юрик має досвід роботи в органах самоврядування і в партійному осередку. За каденції міського голови Тернополя Романа Заставного, він керував управлінням молоді і спорту міськради. Окрім того, колись очолював Тернопільську територіальну організацію політичної партії «Фронт змін». Пам’ятають його тернополяни і через серйозну аварію, що сталася на трасі Київ-Чоп. Пасажиром "Хонди", що торік у червні врізалася у відбійник, був не лише Юрій Юрик, а й Степан Барна. Проте нинішній голова ОДА відбувся подряпинами, а найбільше постраждав саме пан Юрій.

Додамо, що Тарас Юрик – молодший брат кандидата на крісло голови облради – є народним депутатом. І пройшов у парламент також від Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Все одно інтрига ще зберігається

На крісло голови облради, як розповідають у кулуарах «білого дому», претендували двоє добре відомих на Тернопіллі політиків: Василь Деревляний (колишній нардеп, керівник обласної організації ВО «Батьківщина» - прим.) і Олег Сиротюк (також колишній нардеп, керівник обласної організації ВО «Свобода» - прим.). Проте Степан Барна, який також, за партійним рейтингом, може розраховувати на мандат депутата облради, наполіг на дотриманні принципу, яким політики керувалися під час минулої каденції. Тобто: переможець виборчих перегонів отримує крісло голови, той, хто «фінішував» другим – посаду першого заступника, третій - висуває свого кандидата на посаду заступника. Головою бюджетної комісії облради, відповідно, цього разу має стати представник «Народного контролю» або Радикальної партії. Отже, інтрига зберігається. Адже широкому загалу ще навіть не відомі повні партійні списки кандидатів у депутати від кожної із 8-ми політичних сил.

Оскільки БПП в обласній раді навряд чи вдасться створити більшість із ВО «Свобода», вони шукатимуть інших союзників. Тож цілком вірогідно, що першим заступником стане все-таки Василь Деревляний. Вигідні посади мають шанс отримати радикали, яких вів на вибори Сергій Тарашевський. Він 5 років був заступником голови облради, тож із розстановкою політичних сил і закулісними інтригами добре знайомий.

Чекати на розв’язку залишилося недовго, адже дата проведення першої сесії новообраної Тернопільської обласної ради шостого скликання уже відома. Депутати зберуться 8 грудня о 10 годині. Так вирішили у Тернопільській обласній виборчій комісії (ОВК). До того часу повернутися на Тернопілля із тривалої мандрівки-відрядження за кордон повинен і Степан Барна.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео